Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slab odaziv na prosvjed u Salonitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vranjicu u krugu tvornice Salonit danas je u organizaciji Hrvatske udruge sindikata održan prosvjed na kojemu je tražena hitna sanacija i dekontaminacija tvornice, naselja Vranjic i svih mjesta do kojih je doprla azbestna prašina.

Premda je organizator na skup nekoliko dana pozivao i sve građane Solina, Kaštela i Splita, u Salonitu se okupilo samo stotinjak ljudi i to prije svega predstavnika raznih udruga te predstavnici gradova Solina, Splita i Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije.

Pročitajte i ovo Fekalije u Vranjičko-solinskom zaljevu Užas u blizini Splita FOTO "Govno koje je prelilo čašu": Građani zgroženi zbog fekalija u moru, zna se i krivac Željko Stipić Predstavili peticiju Dio nastavničkih sindikata Fuchsu nezadovoljno poručio: "Sada mu je prilika pokazati da je naš ministar"

Unatoč prozivanju odgovornih u državnoj upravi u posljednja dva dana iz udruge Barbarinac s današnjeg skupa nisu se čuli pozivi na ostavke.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo najavio je daljnju brzu sanaciju cijeloga kompleksa tvornice, cijeloga nogometnoga igrališta ispod kojega su tone i tone azbestnog otpada, ali i zbrinjavanje azbestnih cijevi.

Novac za osnovnu sanaciju osigurava Fond, a kasnije će se tražiti sredstva fondova Europske unije, kazao je Mladineo.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević istaknuo je nužnost dovršetka stečajnog postupka Salonita koji traje pet godina.

Osvrnuo se i na bivšeg vlasnika i direktora Salonita Jozu Ćurkovića koji je pobjegao pred kaznenim progonom u Hrvatskoj, a nedavno je uhićen u Bosni i Hercegovini, gdje je, budući da ima i državljanstvo BiH, nakon dva dana pušten iz pritvora.

Ćurković se u jednom intervjuu pohvalio kako ima ponudu iz Irana za kupnju azbestnih cijevi vrijednih 15 milijuna kuna.

'Njega razumijem jer je on bešćutni vlasnik kao i drugi novokomponirani tajkuni, ali ne mogu prihvatiti da visoki Vladin dužnosnik, a riječ je o veleposlaniku Hrvatske u Iranu, traži od Vlade da dopusti prodaju tih cijevi Iranu. Mi to nećemo dopustiti', kazao je Ozren Matijašević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene