Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bizarna rasprava

VIDEO Mostova zastupnica optužila umjetnu inteligenciju za ljevičarenje?!? Pogledajte kako joj je odgovorio Zekanović

Marija Selak Raspudić optužila je umjetnu inteligenciju zbog ljevičarenja. NIje puno bolje prošla ni Wikipedia, a Hrvoje Zekanović joj je poručio kako je u krivu jer je njemu ChatGDP točno odgovorio da je Most sekta ravnozemljaša s diplomom.

Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić ljutita je na ChatGPT zbog, kako ona tvrdi - ljevičarenja. Iako se govori kako je umjetna inteligencija nepristrana, zastupnica je uvjerena kako ona zapravo ide na ruku ljevici. Zastupnica lijevo-zelenog bloka Sandra Benčić uvjeravala ju je da postoje neke univerzalne istine, ali Selak-Raspudić to nije umirilo.

"Politička pristranost nominalno neutralne umjetne inteligencije - ona tako ne želi pisati pjesmu o Trumpu, ali piše panegirike Bidenu. Tuđman joj je sumnjiv, ali Tito nekritički drag. Možemo može, a Domovinski pokret ne može i tome slično", požalila se Selak-Raspudić.

Što je kontroverzno kod ChatGPT-a?

"Za razliku od čovjeka koji se rađa i ostaje pristran, umjetna inteligencija definira se kao trenirana da odbije neprikladne zahtjeve i ne zauzima strane, koja ne hvali niti kritizira odnosno čije riječi moraju ostati neutralne... No, dublje promišljanje nadaje puno instrumentalnije objašnjenje. Zato što tako definirana, umjetna inteligencija postaje nesporan alat za uporabu svih, čime se omogućuje da njezina prava uloga, onoga tko kreira i redefinira normalnost, zaživi u punom sjaju."

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić iza misterioznog profila Selak Raspudić? Twitter bruji o Utikejt, Miletić iz Sabora: "Moram se ispričati novinarki Nove TV, trebao sam odgovoriti s više kršćanske ljubavi"

Zastupnica je istaknula kako su zapravo sve navodno neutralne internetske stranice uključujući i Wikipediju zapravo ljevičarske. "Sve se više razotkriva kao moćno političko oružje u rukama privilegirane manjine koja stremi cenzurirati, a povremeno i isključiti iz društvene zajednice neistomišljenike."

Benčić je u replici istaknula kako je mostovka vrlo važnu raspravu o umjetnoj inteligenciji svela na političke preference.

"Postoje univerzalne vrijednosti, kolegice Raspudić, koje dijeli velika većina ljudi u svijetu iz ovog ili onog razloga. A umjetna inteligencija je još uvijek inteligencija."

Hrvoje Zekanović koji je u posljednej vrijeme u čestom ratu sa zastupnicima Mosta oglasio se i o stavu Selak-Raspudić o umjetnoj inteligenciji.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić "Neće proći" Oporba na nogama zbog premijerove najave: "Čega se boji? Je li mu voda došla do grla?"

"Ja bih ipak rekao da ponekad ta umjetna inteligencija i pogodi. Pa kad upišete u tu aplikaciju stranka Most, izađe vam stranka/sekta osnovana u Metkoviću 2012. godine, mahom okuplja ravnozemljaše s diplomom"

Selak Raspudić nije preostalo drugo nego izraziti nadu da će progresivci iz Mosta podrobno i analitički pristupiti ovoj temi i da će im se pridružiti ostali koji se nalaze u Saboru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene