Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tlo ne miruje

Kada će se tlo smiriti? Seizmolog Snježan Prevolnik za Dnevnik Nove TV o izraženoj seizmičkoj aktivnosti posljednjih tjedana

Strašni prizori dolaze iz Turske, tlo ne miruje već dva tjedna nakon prvih snažnih potresa 6. veljače. Tisuće je naknadnih slabijih potresa, a na pitanje hoće li se tlo i kada smiriti odgovara seizmolog Snježan Prevolnik.

Nakon strahovitih prizora potresa koji pristižu iz Turske nameće se pitanje kada će se tlo smiriti i jesu li ovako snažni naknadni potresi uobičajeni, a na njega za Dnevnik Nove TV odgovara seizmolog Snježan Prevolnik s geofizičkog odsjeka PMF-a. 

"Da, ovaj potres jučer, ta je magnituda uobičajena i očekujemo da će se još takvih potresa događati, i magnitude 5 i magnitude 6", objašnjava Prevolnik.

Pročitajte i ovo Neobična svjetlost uoči potresa Magnituda 6,4 VIDEO Neobično plavo svjetlo ponovno obasjalo nebo u Turskoj netom prije snažnog potresa

Govoreći o pomacima tla, velikim rasjecima i pukotini dugoj 300 kilometara, seizmolog je rekao kako je to bio jak i plitak potres i ruptura je uspjela ostaviti tragove na površini, što, recimo, kod petrinjskog nije bio slučaj. "U Petrinji je potres bio na vrlo sličnom rasjedu s horizontalnim pomakom, ali ta ruptura nije uspjela probiti na površinu", odgovorio je Prevolnik na pitanje novinarke Dnevnika Nove TV Sanje Vištice.

Pročitajte i ovo Potres u Turskoj nova tragedija VIDEO Pogledajte dramatične snimke novih potresa: "Zidovi su se rušili, zgrabili smo jedan drugog"

Kazao je kako je potres počeo na rasjedu koji nije bio mapiran. "Ruptura je došla do istočnog anatolijskog rasjeda i potom se počela širiti na obje strane. Devet sati nakon tog potresa dogodio se i dosad najjači naknadni potres."

U posljednja 24 sata na karti Europe zabilježeno je jako puno potresa, uključujući i onaj u Italji od 4,3 po Richteru. I u posljednja dva tjedna karta je puna oznaka potresa, zatresle su se i Grčka i Rumunjska, ali i Hrvatska.

"Seizmološka aktivnost ipak je malo izraženija, no da ovu sliku prikažete i za mjesec dana, ona će biti ista jer jer riječ o vrlo seizmološki aktivnim područjima", rekao je Prevolnik i naglasio kako nema povezanosti između turskog i hrvatskog potresa.

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene