Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočili videolinkom iz druge prostorije

Roditelji Luke Ritza izbjegli susret s napadačima na sina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roditelji na smrt pretučenog Luke Ritza, svjedočili su danas o ubojstvu 18-godišnjeg sina. Mučan susret s optuženim mladićima, koji su prošle godine brutalno pretukli zagrebačkog maturanta, ipak su izbjegli. Svjedočili su iz susjedne prostorije.

Sa slobode, skriveni iza majica i u strahu od fotoaparata jedan za drugim napadačem stizao je na sud. Pristup Odjelu za maloljetnike novinarima zabranjen. Iako Lukini roditelji, Suzana i Reno Ritz suđenje nisu željeli pratiti, od svjedočenja nisu mogli pobjeći. Susret s optuženim mladićima ipak su izbjegli. Nisu morali ući u sudnicu. Učinili su to iz susjedne prostorije, videolinkom.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza! Chongqing U Kini pogubljen par Opak, okrutan i odvratan zločin: Nagovorila ljubavnika da ubije svoju djecu kako im ne bi bila prepreka u vezi

'To su najteži trenuci, zato što se morate vratiti u te dane i trenutke, koje samo želimo zaboraviti iz Lukinog života. Da to što prije završi', rekla nam je Lukina majka Suzana Ritz. Za jedinog punoljetnog napadača, ova je priča završila prije nekoliko mjeseci. Sudilo mu se odvojeno od ostalih. U Odgojnom domu u Turopolju bit će, ovisno o svom ponašanju, od 6 mjeseci do 3 godine. Dvojici optuženih mladića, ista kazna odgojnih mjera tek prijeti. Samo za jednog od njih, zbog nanošenja teških ozljeda sa smrtnom posljedicom, tužitelji traže zatvorsku kaznu. No, njegov odvjetnik zbog tajnosti suđenja o tome ne smije govoriti.

Kujundžić: Cilj nam je spriječiti delikventno ponašanje te djece

'Ne iznosimo detalje s glavne rasprave, koja je vrlo zahtjevno, emocionalno i pravno, tako da sam u tom smislu obvezan poštivati zakon i odvjetničku tajnu', objasnio nam je Krešimir Škarica, odvjetnik drugooptuženog. U društvu Lukinih napadača nije i njihov peti član. Nakon 18-godišnjeg maturanta zagrebačke grafičke škole, u međuvremenu je pretukao još jednog mladića sada je odgojnom domu.

'Svima nama je u cilju da se ta djeca ne ponašaju više delikventno, a ne o satisfakciji pa da ih zatočimo na 55 godina ili mu izreknimo smrtnu kaznu', naglasila je Lana Peto Kujundžić, sutkinja Vrhovnog suda. Maloljetnički ispadi sve su češći i agresivniji, a dobna granica nasilnika sve niža. No, sud nema zakonsku mogućnost da im izriče istu kaznu kao i punoljetnim osobama. Iako postoje naznake da će se i to promijeniti, dugogodišnja sutkinja za mladež, tome se protivi. 'Pooštravanjem kazni mi ne dobivamo ništa, trebamo dobiti bolje izvršenje tih sankcija koje imamo', zaključila je Kujundžić. Istraživanja su pokazala da se kriminalnom miljeu nakon popravnog doma vraća jedna trećina maloljetnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene