Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UPLETENO 10 OSOBA

Voditelj odjela za droge objasnio kako se dilalo iz vrtića: "Sve su dogovarali telefonom i znali tko što treba činiti"

Dok dileri uglavnom drogu kriju u kontejnerima, iz Zaprešića dolazi potpuno drugačija priča. Ravnatelj vrtića Zvono drogu je skrivao ni manje ni više nego u vrtiću. Da stvar bude šokantnija, kupce je naručivao da po drogu dođu upravo u dječji vrtić.

Dječju pjesmu i igru u zaprešićkom vrtiću Zvono prekinuli su kriminalisti odjela za droge. Naime, ravnatelja vrtića tereti se da je na svom radnom mjestu pakirao i prodavao drogu.

Pročitajte i ovo Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić odbili potpisati kolektivni ugovor Gradonačelnica grada Slunja reagirala je na najavu štrajka u Dječjem vrtiću: "Nije realan razlog" Ilustracija Skrivali drogu Strašno otkriće u vrtiću: Pronađen skriveni odjeljak pun opijata, dijete umrlo od predoziranja

Da apsurd bude veći, osnivač vrtića je protestantska crkvena zajednica Kristova crkva Zaprešić. O ovom su se slučaju izjasnili putem priopćenja.

"Dječji vrtić nije stranka niti jednog kaznenog postupka, a niti je nad radom istoga vršena istraga. Prostorije koje se koriste za potrebe Dječjeg vrtića Zvono nisu bile predmetom policijske akcije o kojoj se izvještavalo u medijima. Prema saznanjima Dječjeg vrtića Zvono, predmet istrage bila je prostorija koja se nalazi u okviru objekta u kojem se nalaze i prostorije Dječjeg vrtića Zvono", stoji u priopćenju.

No s dopisom crkve ne poklapa se i policijsko izvješće Policijske uprave zagrebačke, u kojem stoji: "Kokain je prodavao krajnjim kupcima temeljem prethodnih telefonskih dogovora u prostorijama predškolske ustanove, u njenoj neposrednoj blizini, ali i na drugim dogovorenim mjestima na području Zaprešića i okolice."

Uigrana ekipa od deset članova drogu je skrivala i u zakopanoj bačvi u mjestu Brdovec. Tijekom akcije policija je oduzela šest kilograma heroina, gotovo kilogram kokaina, više od 2500 komada tableta MDM-a, više od dva kilograma amfetamina, pištolj, ali i kompletnu opremu za pripremanje i pakiranje droge.

"Radi se o kategoriji organizirane grupe, gdje je predviđena kazna najmanje tri godine zatvora. Broj uhićenih osoba nedvojbeno ukazuje da je stupanj organiziranosti bio dobar", rekao je Dubravko Klarić, stručnjak za droge.

Zasad je uhićeno devet od 10 osumnjičenika. Naime, jedna je osoba u teškom stanju na intenzivoj jedinici Kliničke bolnice Sveti Duh. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, progutao je vjerojatno određenu količinu droge kada je shvatio da će biti uhićen.

Kako je izgledala akcija u vrtiću

O ovom je slučaju reporter Dnevnika Nove TV razgovarao s voditeljem Službe kriminaliteta droga Policijsku uprave Zagrebačke, Goranom Laušom. On je objasnio kako je policija saznala da se droga dila iz samog vrtića.

"Tijekom istraživanja koje smo već aktivno provodili smo saznali da zaposlenik predškolske ustanove vrši prodaju droge", rekao je Lauš te dodao: "Osobe koje su željele kupiti određenu vrstu droge su telefonom nazvale navedenu osobu i potom dogovarali vrijeme i mjesto isporuke."

Pretragom vrtića zatekli su, rekao je, ono što su i očekivali naći kada su provodili istragu: "Određena količina kokaina i vaga za precizno mjerenje težine." Lauš je također rekao da je droga bila namijenjena za tržište Zagreba, Zaprešića, Zadra i Zaboka.

Budući da se radilo o vrtiću, policija je morala paziti i na sigurnost djece.

"Naravno da smo vodili računa o taktici postupanja. Ušli smo u onom trenutku kada smo procijenili da je to najbolje. U tom trenutku u vrtiću nije bilo djece", rekao je Lauš.

Rekao je i da se "u načelu" zna koja je bila uloga svake od 10 upletenih osoba: "Sve su dogovarali telefonom i u svakom su trenutku znali tko što treba činiti", objasnio je Lauš.

Ovo nije prvi incident u ovom vrtiću

Što je ravnatelj još radio u vrtiću, pitaju se u Ministarstvu obrazovanja. U vrtiću Zvono u listopadu 2020. bile su dvije inspekcije. Naime, nisu primijetili da im je dvoje djece na sat vremena nestalo iz vrtića.

"Vrtiću je zabranjeno da u njemu v.d. ravnatelja P.T. obavlja poslove ravnatelja te je zabranjen rad i odgojiteljima uključenima u slučaj. Vrtić je prosvjetnoj inspekciji dostavio tri izvješća (...) da je ispunio sve obveze te da je zabranio rad v.d. ravnatelju i djelatnicima navedenima u Rješenju", stoji u priopćenju Ministarstva.

Iz protestantske crkve kažu da je unatrag nekoliko mjeseci pokrenut postupak razrješenja ravnatelja, a na njegovom mjestu zaposleni je i druga osoba. Pravo je pitanje odakle onda droga u vrtiću.

"Vrlo je opasna situacija da dijete pronađe takve tvari i da dođe do konzumacije ili kontaminacije na bilo koji način. Tako da to još više otežava stvar samom ravnatelju", rekao je Klarić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene