Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odbili potpisati kolektivni ugovor

Gradonačelnica grada Slunja reagirala je na najavu štrajka u Dječjem vrtiću: "Nije realan razlog"

Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić
Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić Foto: Robert Fajt/Cropix
Gradonačelnica grada Slunja Mirjana Puškarić reagirala je na najavu štrajka u Dječjem vrtić Slunj jer je Grad djelatnicima odbio potpisati kolektivni ugovor.

Reakciju gradonačelnice Mirjane Puškarić prenosimo u cijelosti:

"U objavljenom tekstu pod naslovom 'Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!"' proziva se Grad 'da je tijekom procesa mirenja sa Sindikatom obrazovanja medija i kulture Hrvatske donio jednostranu i neočekivanu odluku kako neće potpisati Kolektivni ugovor za zaposlene u Dječjem vrtiću Slunj; Grad Slunj odbija obavezu sudjelovanja u kolektivnim pregovorima, kako nalaže Zakon o radu, nakon čega je sindikat pokrenuo postupak mirenja; Grad ne može preuzeti odgovornost za radnice i radnike u dječjem vrtiću, ali očekuju da se posao obavlja odgovorno i kvalitetno, ogorčeni su sindikalci.'

Prije svega želim istaknuti da je Grad Slunj svjestan važnosti Vrtića i njegovih zaposlenika radi posla koji obavljaju, a to je briga o djeci naših građana. Svjesni smo i otežanih uvjeta rada u kojima se trenutno radi zbog izvođenja građevinskih radova nadogradnje Dječjeg vrtića.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. IZ MINUTE U MINUTU Plenković kaže da su oni najbolji izbor. Stigla snažna poruka: "Ogadit će ljudima politiku, a HDZ je tu najmanji problem"

Želim istaknuti da je djelatnicima ustanova i udruga koji se financiraju iz proračuna Grada Slunja, uključujući i zaposlene u Dječjem vrtiću Slunj u 2023. godini osnovica rasla za 10%. Početkom 2024. godine uslijedilo je dodatno povećanje osnovice plaće za još 10%, a Odlukom o načinu utvrđivanja plaća za radnike u ustanovama i udrugama koje se financiraju iz proračuna Grada Slunja predviđa se dodatno povećanje plaća u rasponu od 4-15% (ovisno o radnom mjestu). Odlukom se predviđa povećanje koeficijenata zaposlenih u Vrtiću sukladno traženju Sindikata. Za neka radna mjesta u Vrtiću (ravnatelj, kuhar, domar, administrativni radnik, voditelj računovodstva) predviđeni su veći koeficijenti od onih koje su tražili predstavnici Sindikata. Sve o čemu se pregovaralo tijekom postupka mirenja ugrađeno je u Odluku o načinu utvrđivanja plaća za radnike u ustanovama i udrugama koje se financiraju iz proračuna Grada Slunja koja je upućena na usvajanje Gradskom vijeću i koja će biti u primjeni od svibnja 2024. godine (uključujući isplatu plaća za travanj). Tako će ravnateljica Vrtića imati neto plaću od 1691 eura neto, odgojiteljica sa 32 godina staža 1160,00 eura neto, odgojiteljica sa 10 godina staža 1.026 eura neto, kuharica sa 10 godina staža 826,00 eura neto, a spremačica sa 34 godine staža 802,00 eura neto. Pored plaće, svim će se zaposlenicima i nadalje mjesečno isplaćivati naknada putnih troškova (u visini stvarnog troška ili 'cipelarina') i troškova prehrane u visini neoporezivog iznosa (100 eura mjesečno). Navedeni iznosi veći su od onih koji se isplaćuju zaposlenima u osnovnom školstvu.

Radi pružanja kvalitetne i potpune informacije javnosti, prije svega zbog roditelja čija djeca idu u Dječji vrtić Slunj želim navesti da, iako puna ekonomska cijena smještaja djece u vrtić za pedagošku 2023./2024. godinu iznosi 273,50 eura mjesečno po djetetu, učešće roditelja nije se mijenjalo od 2009. godine i iznosi najviše 79,63 eura mjesečno, dok prestala sredstva osigurava Grad i ona iznose minimalno 193,87 eura mjesečno po djetetu.

Za realizaciju projekta nadogradnje vrtića za smještaj 60-erto djece Grad mora osigurati više od milijun eura jer ugovorena vrijednost radova iznosi 1.499.308,88 eura, a bespovratna sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti iznose 487.358,15 eura.

Daljnje odluke vezane uz utvrđivanje plaća zaposlenih u Dječjem vrtiću Slunj donijet ćemo nakon dobivanja mišljenja od Ministarstva znanosti i obrazovanja vezano uz primjenu odredbi članka 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Naglašavam da Grad preuzima odgovornost za rad i radnike Dječjeg vrtića ispunjavajući sve zahtjeve i prijedloge koji su isticani tijekom postupka mirenja a koji su ugrađeni u interne akte poslodavca (Grada Slunja). Stoga potreba za dodatnom sigurnosti (koju radnici navode kao razlog štrajka) nije osnovana i nije realan razlog za najavljeni štrajk".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene