Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao iz Kamčatke

Prva plantaža ''crvenog dijamanta'' u Slavoniji: "Jača imunitet, čisti krv, antikancerogena je i djeluje na potenciju"

Tanja Ćosić, uzgajivačica sibirske borovnice
Tanja Ćosić, uzgajivačica sibirske borovnice DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sibirska borovnica - 3 Sibirska borovnica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Tanja Ćosić, uzgajivačica sibirske borovnice Tanja Ćosić, uzgajivačica sibirske borovnice Foto: DNEVNIK.hr Sibirska borovnica - 2 Sibirska borovnica - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sibirska borovnica - 1 Galerija 1/4 >>
Da dijamanti nisu samo ukras, već i bogati vitaminima, pravi je dokaz crveni dijamant koji je u Hrvatsku stigao iz Kamčatke.

Riječ je o sibirskoj borovnici koja se rijetko uzgaja u našim krajevima, no ipak uspjeva u Podravskim Podgajcima. Sibirska borovnica stigla je iz Rusije, a poljoprivrednici su ju prepoznali jer podnosi niske temperature čak do - 47. U Podravskim Podgajcima nalazi se plantaža od 1250 sadnica sibirske borovnice. Radi se o prvoj ovakvoj plantaži u Slavoniji. 

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Hrvatskoj - 4 Teško do zdravstvene skrbi U ovom dijelu Hrvatske liječnika - ni za lijek: Mladi ne žele u manje sredine, a za one koji su ostali nema tko brinuti Slavonija - 1 Projekt Slavonija Plenković se hvali boljim životom, ali što kažu Slavonci? ''Procijenite sami kad muž i ja živimo s 450 eura''

Tanja Ćosić, uzgajivačica sibirske borovnice, otkrila je od kuda ideja za ovakvom plantažom.

"Sasvim slučajno. Prijatelj je nešto pogledao na internetu i vidio da bi uvjeti bili dobri za uzgoj i odlučili smo se probati", kazala je Ćosić i objasnila kada kreće i koliko traje berba, te koliko je radnika potrebno za berbu. 

"Ova zima je bila nešto blaža, pa je berba krenula nešto ranije, krajem travnja. Berba traje još koji dan i to je to. Naši radnici su obitelj i prijatelji", objasnila je. 

Sibirska borovnica ima specifičan grm, a Ćosić objašnjava kako se radi o "malom grmiću koji daje fine i zdrave plodove", te da se uzgoj isplati. "Cijena sama po sebi je dosta dobra. Košta 120 kuna, ekološki uzgoj, no s obzirom na koronu ove godine, kilogram sada košta 100 kuna", kazala je. 

Napomenula je kako su ove godine bili zakinuti za prodaju na tržnicama, te su se odlučili za oglašavanje putem društvenih mreža. Ipak, priznaje da najviše prodaju zbog usmene predaje. 

Sibirska borovnica je dobra za krv. "Ona krv čisti i to djeluje na ostale organe. Jača imunitet, antikancerogena je, dobra je za urinarni trakt, a imamo informacija i da dobro djeluje i za potenciju", kazala je. 

Zanimljivo je da ju Japanci sade kada odlaze u mirovinu da si osiguraju bolji život, ali i duži - jer su uvjereni da borovnica produljuje život.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene