Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala škola izbora

Jeste li provjerili podatke u registru birača?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Paun Paunovic/Cropix
Birači ostvaruju biračko pravo temeljem upisa u registar birača.

Rok do kojega birači, uoči saborskih izbora raspisanih 17. travnja, mogu pregledati, dopuniti i promijeniti podatke upisane u registar birača, jest subota 6. travnja.

Do toga roka mogu podnijeti i zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju.

Kako biste provjerili jeste li na biračkom popisu i koje je vaše biračko mjesto, ključan je registar birača, kojemu se može pristupiti OVDJE.

Pročitajte i ovo Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

Ilustracija Izbori, infografika Foto: DNEVNIK.hr

Registar birača zbirka je osobnih podataka o svim biračima hrvatskim državljanima s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, hrvatskim državljanima koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj te državljanima drugih država članica Europske unije koji ostvaruju biračko pravo u Republici Hrvatskoj.

U registar birača upisuju se svi hrvatski državljani koji su navršili 18 godina te imaju prebivalište na području grada/općine u Hrvatskoj, hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj te državljani Europske unije koji ostvaruju biračko pravo u Republici Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Kako pravilno glasati: Znate li što je preferencijalno glasanje?

Važni rokovi

Registar birača vodi se po službenoj dužnosti za svaki grad odnosno općinu. Upisivanje u Registar birača obavlja se na temelju podataka iz evidencije o državljanstvu, zbirke podataka o prebivalištu i boravištu i evidencije putnih isprava.

Nakon raspisivanja izbora građanima će u nadležnom upravnom tijelu biti dostupan uvid u podatke upisane u registar birača koji se odnose na osobno ime i adresu birača. Podaci će biti dostupni uz nadzor službene osobe do zatvaranja registra birača.

Registar birača zatvara se 10 dana prije dana određenog za održavanje izbora.

Pročitajte i ovo Novinari ispred Banskih dvora Promjene u Banskim dvorima FOTO Svi hrvatski premijeri: Znate li tko su sve bili predsjednici Vlade?

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Glasanje izvan mjesta prebivališta: Kako glasati u drugom gradu?

Što ako na dan izbora budete izvan Hrvatske?

Birač koji ima prebivalište u Hrvatskoj, a na dan parlamentarnih izbora u Hrvatskoj 2024. zatekne se izvan zemlje, glasa u sjedištu diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Hrvatske u kojem je Državno izborno povjerenstvo odredilo biračko mjesto, i to ako je najkasnije 10 dana prije dana održavanja izbora podnio zahtjev za prethodnu registraciju nadležnom upravnom tijelu županije, odnosno Grada Zagreba ili diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu te mu je on i odobren ili je podnio zahtjev za izdavanjem potvrde za glasanje izvan mjesta prebivališta (tzv. žuta potvrda) nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba, u kojem je upisan u registar birača te mu je izdana žuta potvrda.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Izbori u Hrvatskoj Rezultati izbora: Obrađeno više od 99 posto biračkih mjesta, HDZ-u 61 mandat, Rijeke pravde na 42

Biračka mjesta određuje Državno izborno povjerenstvo (DIP) u skladu s propisima izbornog zakonodavstva. DIP donosi odluke o lokacijama biračkih mjesta u suradnji s lokalnim izbornim povjerenstvima koja se nalaze u gradovima i općinama širom Hrvatske.

Ministarstvo pravosuđa i uprave poziva birače, pripadnike nacionalnih manjina, koji će navršiti 18 godina do dana održavanja izbora da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti neposredno u nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba koje vodi registar birača ili putem sustava e-Građani.

Birače podsjeća i da se na dan izbora ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti osim onih koji nisu upisani u registar birača. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene