Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Širenje bakterija i virusa

Posljedice poplava tek stižu: Dio spašenih životinja mogao bi uginuti, ljudima prijeti opasnost od zaraze

Aktualno Galerija Posljedice poplava - 1 Posljedice poplava - 1 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice poplava - 2 Posljedice poplava - 2 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice poplava - 3 Posljedice poplava - 3 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice poplava - 4 Posljedice poplava - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Posljedice poplava - 5 Galerija 1/9 >>
Djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite i Državne intervencijske postrojbe područje Odranskog polja pretražili su dronovima. Većina konja već je ujutro spašena, a desetak preostalih nalaze se na uzvisinama i ne prijeti im opasnost. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja.

Životinje su spašene iz Odranskog i Lonjskog polja. No, nažalost, neke će se razboljeti i uginuti zbog fekalnih i otpadnih voda. Stručnjaci upozoravaju kako da se ne razbole i ljudi.

Mnogi uzgajivači ne znaju da se mrtvo tijelo životinje zakopava i ne ostavlja na dvorištu. Muha može prenijeti 350 bakterija. Na escherichiju coli, salmonelu, te viruse i parazite nakon poplave, nažalost, možemo računati.

Pročitajte i ovo Pogled iz zraka na uništenu kuću kod Šoderice - 4 Iz minute u minutu Dramatična borba s poplavama, voda uništila kuće: "Nadamo se da će noć biti mirnija od prethodne"

"Sva poplavna voda diže sadržaj septičkih jama, stajnica i gnojnica. Bunarska voda s tog područja i okolnog ugroženog područja nije za piće jer dolazi do kontaminacije", upozorava Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo. "Hranu ne koristiti tamo gdje je došla u kontakt s glodavcima", dodaje.

Hemoragijske groznice, leptospiroze i tularemije... A glodavci će razmijeniti i krpelje te uzgojiti nove. Sedam dana od poplave imat ćemo i nove komarce.

Cijeli prilog pogledajte u videu.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac, novinarka Nove TV Gdje im je pamet? Reporterka Dnevnika Nove TV o stanju s poplavama, ali i neodgovornim potezima nekih ljudi: "Mjerodavni mole da se takve stvari ne čine"

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene