Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi su bili složni

Dubrovačko Gradsko vijeće raskinulo ugovor o koncesiji tvrđave Imperial na Srđu: "Predugo smo čekali"

Kula u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr)
Kula u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kula u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) Kula u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mato Franković Mato Franković Foto: DNEVNIK.hr Dubrovačke zidine (Foto: Dnevnik.hr) Dubrovačke zidine (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika Foto: DNEVNIK.hr +1 Pogled sa dubrovačkih zidina (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Dubrovnik raskida ugovor o koncesiji za tvrđavu Imperijal na Srđu. Na to su čekali sedam godina, odluka je bila jednoglasna, a gradonačelnik najavljuje proširenje Memorijalnog centra Domovinskog rata na cijelu tvrđavu.

Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je utvrdilo raskid ugovora o koncesiji tvrđave Imperial na brdu Srđ ponad grada, a koji je 25. ožujka 2009. godine Grad Dubrovnik zaključio s tvrtkom Razvoj Golf. Predsjednik Gradskog vijeća, HDZ-ovac Marko Potrebica čestitao je vijećnicima KLGB Srđ je Grad na upornosti.

Pročitajte i ovo Nedostatak u Dubrovniku Otkrili uvjete U Dubrovniku nedostaje komunalnih redara: Otvoren je natječaj, no na njega se nitko ne javlja Dubrovačke zidine, ilustracija - 1 Biser Jadrana Od zidina zarade milijune, ali žele smanjiti broj turista. Gradonačelnik poručuje: "Mogli smo postati ugrožena spomenička baština, ali..."

Gradski vijećnik Nikša Selmani podsjetio je u ime predlagatelja kako su tvrđava Imperial i brdo Srđ ključne točke Dubrovnika, koji je u Domovinskom ratu obranjen baš na tom mjestu. Dodao je kako je grad dao tvrđavu u najam, osim donjeg dijela u kojem je Muzej Domovinskog rata, a koncesija se odnosila na obavljanje ugostiteljske ili hotelske djelatnosti najviše kategorije.

"Izrijekom je u ugovoru navedeno da se ugovor sam po sebi raskida, a ugovorne strane oslobađaju obveza, ukoliko Urbanističkim planom uređenja ne bude predviđena ugostiteljska i hotelska djelatnost. A plan iz 2013. predviđa uglavnom kulturnu namjenu. Dakle, ugovor se raskida sam po sebi“, naveo je Selmani obrazlažući prijedlog.

Naglasio je kako je na arbitražnom postupku koji na Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova protiv Republike Hrvatske vodi tvrtka Razvoj Golf završeno prikupljanje dokaza te da odluka o utvrđenju raskida ne može utjecati na daljnji tijek postupka. U to je uvjeren jer su konzultirali  tri pravna ureda pri sastavljanju prijedloga odluke.

Čekali su sedam godina...

Gradonačelnik Dubrovnika, HDZ-ov Mato Franković, izjavio je kako se očekivalo da će se ulaganje Razvoj golfa ostvariti, ali na koncu ipak nije, a ostao je jedino muzej u raspadnutom stanju. Ipak uvjerava da se na raskid moralo čekati, a da su strpljivi bili sedam godina. Zašto su morali, nije rekao.

„Vrijeme je da se razdružimo i krenemo različitim putem, da napravimo Memorijalni centar Domovinskog rata u cijelom opsegu tvrđave Imperijal, koji će imati i određeni ugostiteljski sadržaj. Vjerujem da ćemo svi skupa, zajedno i jedinstveno, donijeti ovu odluku. Predugo smo čekali“, naglasio je Franković.

Potrebica je za kraj rekao da HDZ ni ranije nije bio protiv odluke o raskidu, već su se trebale stvoriti okolnosti koje ne bi štetile Gradu Dubrovniku i Republici Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene