Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Boris Bućan

Preminuo jedan od najistaknutijih hrvatskih likovnih umjetnika: Njegovi plakati poznati su u čitavom svijetu

Izložba plakata Borisa Bućana - 4
Izložba plakata Borisa Bućana - 4 Matija Djanjesic/Cropix
Aktualno Galerija Izložba plakata Borisa Bućana - 1 Izložba plakata Borisa Bućana - 1 Foto: Matija Djanjesic/Cropix Izložba plakata Borisa Bućana - 2 Izložba plakata Borisa Bućana - 2 Foto: Matija Djanjesic/Cropix Izložba plakata Borisa Bućana - 3 Izložba plakata Borisa Bućana - 3 Foto: Matija Djanjesic/Cropix Izložba plakata Borisa Bućana - 4 Izložba plakata Borisa Bućana - 4 Foto: Matija Djanjesic/Cropix +8 Izložba plakata Borisa Bućana - 5 Galerija 1/13 >>
Jedan od najistaknutijih hrvatskih umjetnika, akademik Boris Bućan, likovni umjetnik, slikar i grafički dizajner preminuo je u 77. godini, objavio je u srijedu Nacionalni muzej moderne umjetnosti.

Boris Bućan je rođen 1947. u Zagrebu, Akademiju likovnih umjetnosti upisao je u Ljubljani, a studij slikarstva nastavio je u Zagrebu.

Svojim radovima u javnosti se pojavljuje krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća: Pločnik obojen u plavo u Varšavskoj ulici u Zagrebu te zmijolikom prostornom slikom koju je radio s Josipom Stošićem za Galeriju Centar u Gundulićevoj ulici.

Ostvario je osamdesetak samostalnih izložbi i više od 160 zajedničkih nastupa, među kojima su i bijenala u Veneciji i Sao Paulu, Trijenale u Milanu, kao i World Goes Pop 2015. u Tate Modern u Londonu.

Pročitajte i ovo Izložba Prijavljeno policiji Nezapamćena krađa u Hrvatskoj, preko noći nestala cijela izložba: "Na plakatima nije bilo ničega prostačkoga"

Dao je osebujan pristup oblikovanju plakata, po kojima je i najpoznatiji, njegov plakat za balet Žar ptica uvršten je 1998. u postav izložbe The Power of Posters u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu, a krasi i naslovnicu kataloga za tu izložbu.

Izložba plakata Borisa Bućana - 4 Izložba Boris Bućan - 3 (Foto: Darko Tomas/Cropix)

Njegovi radovi nalaze se u fundusima velikih svjetskih muzeja kao što su MoMA i Cooper-Hewitt u New Yorku, Staatliches fur Augewandte Kunst U Munchenu, State Library of Victoria u Melborneu te Deutsches Plakat Museum u Essenu.

Pročitajte i ovo Muzej umjetnosti Mauritshuis Veliko priznanje Autorica iz Hrvatske među najboljima: Pogledajte rad koji će zamijeniti slavno remek-djelo

U fundusu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu nalaze se četiri umjetnikova djela "Crvena traka" iz 1971., "Ratna mornarica" i "Pas" iz 1988. te rad na papiru iz serije "U vlaku", "Kupe 20" iz 1992.

Hrvatsko dizajnersko društvo dodijelilo mu je 2006. nagradu za životno djelo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene