Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko priznanje

Autorica iz Hrvatske među najboljima: Pogledajte rad koji će zamijeniti slavno remek-djelo

Muzej umjetnosti Mauritshuis
Muzej umjetnosti Mauritshuis Foto: Afp
Dok je slavna "Djevojka s bisernom naušnicom" nizozemskog slikara iz 17. stoljeća Johannesa Vermeera u gostima u Amsterdamu, Muzej umjetnosti Mauritshuis u Den Haagu prikazuje zbirku verzija te slike, a među radovima je i onaj hrvatske autorice Melanije Bartulović.

U muzeju Mauritshuis u Den Haagu do 1. travnja prikazivat će se 170 odabranih radova kreativaca iz cijelog svijeta koji su napravili svoju verziju slavne "Djevojke s bisernom naušnicom"

Među odabranima je i rad naše Melanije Bartulović izrađen u tehnici quilling od već korištenog papira, čime naglasak stavlja na očuvanje prirode.

Pročitajte i ovo Ilustracija Katastrofalni gubitak Iz muzeja ukradeni zlatnici vrijedni više milijuna eura: "Bojimo se da će keltski novčići biti pretopljeni"

Radovi će se digitalno izmjenjivati na mjestu gdje inače uvijek visi prava "Djevojka s bisernom naušnicom", objavio je muzej Mauritshuis na svojoj internetskoj stranici, dok je ona na posudbi u drugom muzeju.

Muzej umjetnosti Mauritshuis Rad Melanije Bartulović (Foto: Melanija Bartulović)

Melanijin rad bit će izložen u razdoblju od 12. 3. do 19. 3. u digitalnom okviru, a uz hrvatsku predstavnicu, verzije ovog slavnog djela dolaze, između ostalog, i iz Argentine, Kolumbije, Kostarike, Gane, Irana, Meksika, Portugala, Rumunjske, Rusije, Vijetnama i Južne Afrike te uključuju kreacije koje se odnose na svijet stripova i lego-kockica, zajedno s kreacijama sastavljenim od voća i povrća.

Pročitajte i ovo Dorotea Fotivec Očić, kustosica i Lara Švigir Još stignete! U Zaprešiću za Noć muzeja izložba sa snažnom porukom: "Umjetnice su ostale slobodne i nisu se htjele ograničavati na samo jednu temu"

Pročitajte i ovo Muzej umjetnosti Mauritshuis Troje uhićenih Klimatski aktivisti namjerili se i na sliku "Djevojka s bisernom naušnicom": Jedan si na nju zalijepio glavu

Prava "Djevojka s bisernom naušnicom" nalazi se na najvećoj Vermeerovoj izložbi, koja se trenutačno održava u amsterdamskom Rijksmuseumu, gdje je izloženo 28 od 37 djela umjetnika za koja se vjeruje da postoje.

U iščekivanju tog događaja Mauritshuis je prošle godine uputio poziv svima da stvore vlastitu verziju originala iz 1665. godine.

Prema internetskoj stranici muzeja, stigla su 3482 rada iz cijelog svijeta: naslikani, nacrtani, od vune, gline, drva, tkanine, latica cvijeća, dugmadi, keramike, povrća, voća, školjki, staklenih perli, balona, lego-kocki, a također i tetovaže.

Poziv je izazvao "pravu eksploziju kreativnosti", rekla je ravnateljica muzeja Martine Gosselink.

Očekuje se da će original biti vraćen na mjesto 1. travnja, dva mjeseca prije završetka izložbe u Rijksmuseumu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene