Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Beograd u suzama

"Preteško je bez tebe, javi se ponekad u snu": Potresne riječi oca ubijene djevojčice na godišnjicu masakra

Aktualno Galerija Obilježavanje godišnjice masakra u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar - 9 Obilježavanje godišnjice masakra u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar - 9 Foto: CROPIX Obilježavanje godišnjice masakra u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar - 8 Obilježavanje godišnjice masakra u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar - 8 Foto: CROPIX Obilježavanje godišnjice masakra u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar - 7 Obilježavanje godišnjice masakra u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar - 7 Foto: CROPIX Obilježavanje godišnjice masakra u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar - 6 Obilježavanje godišnjice masakra u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar - 6 Foto: CROPIX +4 Obilježavanje godišnjice masakra u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar - 5 Galerija 1/9 >>
Građani u redu čekaju kako bi ispred Osnovne škole Vladislava Ribnikara, u kojoj se dogodio masakr, ostavili bijelo cvijeće i upalili svijeće u čast ubijene djece i čuvara. Potresne scene mogu se vidjeti u Beogradu na godišnjicu masakra.

U 8:41 u Beogradu su odjeknule sirene, ekrani svih televizijskih kanala u Srbiji zatamnjeni su jednominutnom porukom "3. 5. 2023. - 3. 5. 2024. - Pamtimo", a ispred Osnovne škole Vladislava Ribnikara počeo je komemorativni mimohod u znak sjećanja na masovno ubojstvo u kojem je usmrćeno devetero učenika i školski zaštitar.

Trinaestogodišnji učenik OŠ Vladislava Ribnikara 3. svibnja 2023. tijekom prvog sata očevim pištoljem ubio je devetero svojih školskih kolega - Bojanu Asović (11), Anu Božović (11), Katarinu Martinović (12), Maru Anđelković (13), Emu Kobiljski (13), Sofiju Negić (13), Andriju Čikića (14), Adrianu Dukić (14) i Angelinu Aćimović (14) te školskog zaštitara Dragana Vlahovića (53).

Ranjeno je još petero učenika i nastavnica.

Malodobni ubojica, koji po zakonu u vrijeme počinjenog dijela nije bio kazneno odgovoran, smješten je pod posebni nadzor, a protiv njegova oca i majke vodi se kazneni postupak.

Obljetnica tog masovnog ubojstva, tragedije nezapamćene u novijoj povijesti Srbije, obilježava se danas pred školom u središtu Beograda i cjelodnevnim komemorativnim programom pod nazivom "Buđenje".

Okolica škole, nazvana "Prostor tišine", zatvorena je za promet, a u 8:41 obitelji, srodnici i prijatelji žrtava rođaci i prijatelji prvi su položili cvijeće.

Nova.rs prenijela je riječi oca jedne od ubijenih djevojčica.

"Ginče, dušo tatina, čedo moje. Preteško je bez tebe, bez tvog osmijeha, zagrljaja, radosti. Svega što je tebe činilo najboljim djetetom na zemlji. Sada si naš anđeo. Mi se trudimo sanjati tvoje snove. Pokušavamo biti kreativni kao ti. Hvala za svesrdnu pomoć koju nam šalješ. Javi se ponekad u snu. Vidimo se", rekao je. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Glas s Pantovčaka Milanović pohvalio Plenkovića: "Potpisat ću rješenje"

Cvijeće je u školi tijekom prijepodneva položio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i na Instagramu napisao da je prošlogodišnja tragedija "ostavila neizbrisiv ožiljak na duši cijele zemlje".

Uz komemoraciju ispred OŠ Vladislava Ribnikara komemorativni program predviđen je i u Tašmajdanskom parku i u Studentskom kulturnom centru u formi društvenog dijaloga i debate o pitanjima vezanim za uzroke i posljedice masovnog ubojstva u školi, ali i zločina koji je uslijedio samo dan kasnije kad je u dva sela nadomak Beograda 21-godišnji mještanin iz automatskog oružja ubio devet osoba, pretežito mladih osoba, a 12 ranio.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Obrecnuo se i na oporbu Plenković: "Uputio sam prijedlog Milanoviću..."

Ta dva masovna ubojstva pokrenula su u svibnju prošle godine višemjesečne prosvjede "Srbija protiv nasilja" u kojima su diljem zemlje sudjelovale stotine tisuća ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene