Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki uspjeh liječnika KB-a Merkur

Ovo je prvi put! Transplantirali pet organa jednom pacijentu: "Jednostavno sam rekao - vjera u Boga, naprijed i nema druge"

Aktualno Galerija Pacijent Pacijent Foto: DNEVNIK.hr Presađivanje organa Presađivanje organa Foto: DNEVNIK.hr Mirko Pavić, pacijent Mirko Pavić, pacijent Foto: DNEVNIK.hr Stiposlav Jadrijević i Valentina Baus Stiposlav Jadrijević i Valentina Baus Foto: DNEVNIK.hr +1 Mirela Galerija 1/6 >>
Hrvatska je pri vrhu europske ljestvice po broju transplantacija. U zagrebačkoj bolnici Merkur pacijentu je odjednom transplantirano pet organa.

U nedjelju je obilježen nacionalni dan darivanja i presađivanja organa. Prije samo nekoliko dana u Hrvatskoj je u bolnici Merkur pacijentu odjednom transplantirano pet organa. 

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala je i s pacijentom kojem su odjednom transplantirali pet organa, ali i s kirurgom profesorom Stipislavom Jadrijevićem. On je prije nekoliko dana tom pacijentu odjednom presadio pet organa - želudac, tanko i debelo crijevo, jetru i gušteraču.

"Bila je to prva takva transplantacija kod nas. Morali smo biti usklađeni s transplantacijskim timom, to nam je bio najveći problem", rekao je prof. dr. sc. Stipislav Jadrijević iz KBC-a Rebro. 

Pročitajte i ovo Nikola Gračak Nema mu traga Nikoli ni traga, očajna obitelj moli za pomoć: "Rekli su nam da angažiramo profesionalce"

Organi su dolazili iz Osijeka te se njihov dolazak morao tempirati. Naime, crijeva pri presađivanju moraju biti ugrađena u novog pacijenta u manje od šest sati kako bi se osigurala uspješnost transplantacije. 

"Imamo veliko iskustvo, pa nije bilo treme. Znali smo što radimo, svaki smo korak znali, pa smo se tako i postavili. Danas vidimo rezultate toga", rekao je dr. Jandrijević te nadodao kako je pacijent stabilno i kako nema kirurških komplikacija tri dana nakon operacije. 

"Imao sam strah te večeri, malo me trema kad me doktorica pozvala navečer da dođem. Razmišljao sam najviše o obitelji, brinuo sam se dosta. Hvala dragom Bogu, liječničkom timu i svima. Jednostavno sam rekao - vjera u Boga, naprijed i nema druge", rekao je Mirko Pavić.

Pročitajte i ovo Poginuli vozač Hitne pomoći Vozač hitne pomoći Dirljivim riječima djelatnici Hitne oprostili su se od kolege koji je poginuo u avionskoj nesreći: "Počivaj u miru u svom nebeskom letu"

Hrvatska je pri vrhu europske ljestvice po broju transplantacija. Prošle godine bilo ih je 300.

"Najviše se transplantiraju bubreg i jetra, srce, pluća, gušterača nešto manje. Najduže se i dalje čeka bubreg", rekla je Marina Premožić, nacionalna transplantacijska koordinatorica.

Na glavnom zagrebačkom trgu zdravstveni radnici održali su javnozdravstvenu akciju na kojoj su toj temi educirali građane.

"Puno je toga napredovalo i građani su puno više voljni darivati organe nego što je to bilo nekad prije", rekao je Adriano Friganović iz Hrvatskog društva medicinskih sestara.

Hrvatska trenutačno ima 30 donora na milijun stanovnika, a čak dva su spasila život gospođi Mireli kojoj je dva puta transplantirano srce. S njom je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić 

Pročitajte i ovo Avion prisiljen vratiti se nakon što se muškarac skinuo gol Predan na liječničku procjenu Skandal na nebu: Skinuo se gol i počeo trčati, nokautirao je i člana posade!

Mirela je živjela sportskim životom, a onda se sve promijenilo. Na drugoj godini fakulteta srušila se i razboljela. Godinama kasnije njezino srce više nije moglo raditi. Transplantirali su joj drugo, s kojim je živjela 20 godina, a prije malo manje od godinu dana srce se potrošilo i bila je potrebna još jedna transplantacija.

"Kad vam netko potpuno nepoznat omogući da umjesto da umrete živite još 20 godina i da doživite puno toga lijepoga i zanimljivoga i puno stvari napravite u životu koje ne biste mogli napraviti da niste bili transplantirani, to je velika stvar", rekla je Mirela, koja zna i otkud dolaze njezina zamjenska srca.

"Prvo je iz Šibenika, prekrasni Krešimirov grad. Beskrajno sam zahvalna toj ženi, a drugo je iz Njemačke", rekla je Mirela.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene