Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BURNE REAKCIJE

Policija provodi istragu zbog sramotnog oglasa za posao u samoborskoj pizzeriji, nižu se osude: "Mi trebamo njih, a ne oni nas"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija istražuje, dok politika i ugostiteljska struka kao neprihvatljivu i diskriminatornu osuđuje objavu samoborske pizzerije koja je oglasila da traži djelatnike uz napomenu da ne primaju "pakistance, bangladeštance i četnike iz Niša".

Zagrebačka policija, kako se doznaje, radi na slučaju i istražuje moguća kaznena djela vezana za govor mržnje u oglasu za posao.

Istovremeno, samoborski dogradonačelnik Petar Burić i predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a Joso Smolić osudili su u utorak objavu kao neprihvatljivu i diskriminatornu.

Burić je istaknuo da Samobor osuđuje svaki oblik netrpeljivosti, diskriminacije i govor mržnje te izrazio žaljenje zbog tog događaja i što se Samobor našao u tom kontekstu. Iako Samobor ima puno ljepših priča, ovaj se put, nažalost, našao u negativnom kontekstu, rekao je Burić naglasivši kako se radi o izoliranom slučaju i da to nije stav svih građana Samobora, obrtnika i poduzetnika.

Dodao je kako su u Samobor uvijek dolazili strani državljani turistički ili u potrazi za poslom pa tako i sada rade u nekim samoborskim tvrtkama u koje su došli spletom okolnosti u potrazi za poslom. "Smatramo da je Samobor gostoljubiv grad i da izneseni stav ne izražava stav njegovih građana ni gradske uprave", poručio je dogradonačelnik Burić.

Predsjednik Ceha ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Joso Smolić istaknuo je da ne podržavaju takve ispade, rasizam i diskriminaciju, od toga se ograđuju i neprihvatljivo im je takvo komuniciranje.

"Imamo dugoročan problem nedostatka radne snage u ugostiteljstvu i turizmu koji će se morati sustavno rješavati, a sada se poduzimaju vatrogasne mjere i bez uvoza radne snage se neće moći raditi, poglavito u turističkoj sezoni, naglasio je Smolić. Stoga takvi ispadi i govori ne dolaze nikako u obzir, jer mi trebamo njih, a ne oni nas", poručio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija govor mržnje Sramotna objava pizzerije iz Samobora: "Nećemo zaposliti četnika iz Niša i ne želimo grad nagrditi s tim 'crnima'"
Pročitajte i ovo Zastave Europske unije PROTIV MRŽNJE Europska komisija: "U pandemiji je porastao broj rasističkih napada, zlostavljanja i prijetnji na internetu. Potrebno je proširiti popis kaznenih djela iz mržnje"

Smatra kako je problem nedostatka radne snage potrebno rješavati sustavno, jer se sve manje polaznika upisuje u ugostiteljske škole i strukovno obrazovanje te da na tome trebaju ponajviše poraditi županije i škole u suradnji s poslodavcima. Nažalost, sada te suradnje nema, iako smo na to upozoravali, no sada smo tu gdje jesmo, rekao je Smolić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene