Obavijesti Video Pretražite Navigacija
27. godina od oslobođenja grada

Milanović u Jajcu: "BiH bez hrvatskih branitelja ne bi danas bila oslobođena i cjelovita"

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjeluje na obilježavanju 27. obljetnice Vojno-redarstvene operacije "Maestral" i oslobođenja kraljevskog grada Jajca.

Predsjednik Milanović sudjeluje na obilježavanju 27. obljetnice Vojno-redarstvene operacije "Maestral" i oslobođenja kraljevskog grada Jajca.

Položio je vijenac poginulim braniteljima kod Središnjeg spomen obilježja.

Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu odlikovana je brigada "Hrvoje Vukčić Hrvatinić" Jajce.

Milanović je nakon odlikovanja čestitao Jajčanima dan oslobođenja. 

"Kažu da čovjek umire dva puta – prvi puta kada mu srce stane i drugi puta kada ga obuzme i prekrije zaborav, bijeda ništavila, ono od čega čovjek ima najveći strah. Ljudi koji su pali i dali sve što su imali za Jajce ni u kojem slučaju ne moraju strahovati od te bijede ništavila i zaborava, jer vaš broj danas i duh i energija u kojoj ste se okupili govori da će biti pamćeni vječno i da ih nikada zaboraviti nećemo. Slava im!", kazao je.

"Kažu mnoge poslovice koje čovjek nauči, provari, po njima razmisli do svoje pedesete, šezdesete godine. Pola tih poslovica i narodnih mudrosti su zaista mudrosti, pola su besmislene. Jedna od takvih besmislenih poslovica koje se u pravu često ponavljaju je 'Tko previše dokazuje, ne dokazuje ništa' . To je jednako netočno kao i ona poslovica da se o ukusima ne raspravlja. Kao što se o ukusima isključivo i cijelo vrijeme raspravlja tako i onaj koji previše dokazuje ne može dokazati previše. Mora dokazivati još", dodao je.

"Onaj koji previše dokazuje - ne može dokazati previše, mora dokazivati još. Mi i vi moramo zdravim argumentima, otvorenog srca i očiju objašnjavati i dokazivati zašto je ova hrvatska epopeja s elementima tragedije, ali i raspodije u BiH - poštena i ispravna i zašto smo na pravoj strani povijesti", dodao je.

Navodi da BiH ne bi, bez hrvatskih branitelja, "danas ne bi bila oslobođena i cjelovita država".

"Bez Hrvatske vojske, bez hrvatskih gardijskih brigada, bez hrvatskih domobranskih postrojbi i pukovnija, bez gardijskih brigada Hrvatskog vijeća obrane, domobranskih brigada Hrvatskog vijeća obrane - Bosna i Hercegovina ne bi bila oslobođena, Bosna i Hercegovina ne bi završila krvavi rat i okupaciju, Bosna i Hercegovina danas ne bi bila cjelovita država", dodao je Milanović.

"Ustrajat ćemo u dokazivanju da smo napravili ispravnu stvar", navodi Milanović.

BiH nisu oslobodili strani vojnici

"BiH, blokadu Sarajeva i druge velike stvari u ratu 95. godine nisu postigli ni američki ni britanski ni francuski bombarderi i zrakoplovi, nego čizme na terenu i krv hrvatskih vojnika", rekao je.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Analiza Ivane Petrović Erdogan nakon BiH i Srbije stigao u Zagreb: "Ova njegova regionalna turneja nije slučajno tagirana u ovo vrijeme"

"To su strašno jaki argumenti kada za vas Hrvatice i Hrvate Bosne i Hercegovine tražimo običnu milostinju. I toga me je kao hrvatskog predsjednika stid. Tražimo toliko malo da me je stid uopće o tome govoriti i razmišljati", rekao je.

"Tražimo temeljno poštovanje temeljnih pravila i principa koji su jednom dogovoreni i nakon toga polako metodom pokušaja i pogreške, ponavljanja, aplicirani i primjenjivani i danas se tretiraju kao usvojeni. Usvojeno je, na primjer, i o tome se ovih dana uopće ne priča, da člana Predsjedništva iz redova hrvatskog naroda, ponovit ću iz redova hrvatskog naroda, može birati tko hoće. Kakve to veze ima sa zdravom logikom, s poštenjem, s elementarnim ljudskim poštenjem?", dodao je. 

"U BiH se događa lopovluk"

"Danas se u BiH događa lopovluk, ne mogu to drugačije opisati nakon godina inzistiranja, pokušaja, upozoravanja i moljakanja. Otimačina onoga još više rastužuje cinizam kojim se to pravda", naveo je Milanović.

"Dakle, svi oni koji iz dobrih namjera - ako su im namjere dobre, onda su slabe pameti - ili iz loših namjera govore o ukidanju Daytonskog sporazuma, o potrebi njegovog zamjenjivanja nekim novim aranžmanom - ja kao predsjednik hrvatske Republike, moderne europske države, članice NATO-a i Europske unije, mogu reći da to Hrvatska neće nikada podržati. I ne samo da neće nikada podržati nego će se energično svim sredstvima, svim miroljubivim sredstvima, boriti protiv toga", kazao je Milanović..

"Bosne i Hercegovine bez ravnopravnih Hrvata, Bošnjaka i Srba nema! To nekima u ovom trenutku nije jasno i svoju pohlepu pravdaju i sakrivaju, stavljaju pod velo ciničnih izgovora. Ne znaš što te više smeta, krađa ili bezobrazluk, ali kada djeluju zajedno predstavljaju toksičnu kombinaciju", dodao je.

"Borite se protiv toga čašću, energijom koju imate, neiskorjenjivom voljom hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine, od kuda je skoro pola nas u Hrvatskoj ionako potječe, da opstanete, da se izborite, da napredujete, da vaša djeca, sinovi i kćeri, unuci imaju pravo i mogućnost za bolji život, ne kao fikciju, ne kao krilaticu nego kao nešto stvarno.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Borut Pahor BRDO KOD KRANJA Brdo-Brijuni bez deklaracije. Milanović: "Nedavanje statusa kandidata BiH za mene je moralni užas"

"Hrvatska nije ušla u EU samo zbog toga da bi godišnje povukla  nekoliko stotina milijuna eura, to je ništa, nestaje u tami ništavila. Hrvatska je tamo ušla da bi bila jača, neovisnija i čvršća", dodao je Milanović.

Navodi da će se uvijek zalagati za BiH kao državu ravnopravnih naroda.

"Dragi prijatelji, zajedničkom voljom - za boljitak, napredak, bogatstvo, samostalnost Hrvata u BiH, za europsku, stabilnu BiH kojoj će Hrvatska uvijek biti prijatelj, a ne neki sumnjivac s neke liste", dodao je Milanović.

"Dokazujmo previše, živjeli Hrvati Bosne i Hercegovine", zaključio je svoj govor.

Cijeli govor predsjednika Zorana Milanovića pogledajte u videoprilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene