Obavijesti Video Pretražite Navigacija
javit će kad bude gotova

Plenković najavio aplikaciju za praćenje građana: "Vodit ćemo računa o privatnosti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon sjednice užeg kabineta Vlade u srijedu premijer Andrej Plenković novinarima je kazao da su tri glavne teme bile pozitivan dojam Europske banke za obnovu i razvitak, dokumenti koje je usvojila Europska komisija, a odnose se na turizam i promet te Zakon o obnovi Grada Zagreba.

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka užeg kabineta Vlade kazao je kako je Hrvatska ovu krizu dočekala otpornija u pogledu zdravlja javnih financija te kako očekuje da ćemo nastaviti kvalitetnu suradnju s Europskom bankom za obnovu i razvitak.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Andrej Plenković U čemu je problem Plenković rekao da Hrvatska nikad nije bila u boljoj situaciji: "Za demografski preokret potrebno je i više društvenog optimizma"

"Druga tema je važna, to su dokumenti koje je usvojio EK, a odnose se na turizam i promet. Na inicijativu Hrvatske otvorena je rasprava, EK je izašao s dokumentom što da radimo u kontekstu slabljenja pandemije. Ministar Cappelli odmah će organizirati novi sastanak ministara turizma na razini EU-a kako bismo se dogovorili za operativnu provedbu. Za Hrvatsku je bitno da idemo prema cilju da što je više moguće reaktiviramo gospodarstvo", rekao je Plenković te dodao kako je razgovarao s kolegama premijerima, a ministar s ministrima drugih zemalja koji su iskazali interes za Hrvatsku.

"Hrvatska je privlačna destinacija, a nama je u interesu da se uz krilaticu 'budimo odgovorni' tako ponašaju i naši gosti koje očekujemo u ove sezone", rekao je.

Treća tema bio je Zakon za obnovu Zagreba, koji će danas ili sutra krenuti u javnu raspravu.

"Naš je cilj da taj zakon prođe normalnu i ozbiljnu javnu raspravu i da u toj javnoj raspravi budemo otvoreni za sugestije. U nastavku na odluku od prošlog tjedna, kad smo rekli da smo kroz rebalans osigurali 140 milijuna kuna, kojima ćemo onima koji su pogođeni osigurati sredstva, mi krećemo s inicijativom da za sve one koji su izvan svojih kuća osiguramo plaćanje najamnine", kazao je i dodao kako će nastaviti raditi na zahtjevu za EU fond solidarnosti, da pomažemo građanima koji su stradali u potresu.

Premijer je kazao i da smo pobijedili koronu u ovoj prvoj fazi gdje se uspoređujemo s drugima. Zdravstvena slika nam je dobra, imamo dovoljno mjesta u bolnicama i medicinske opreme, rekao je.

Rekao je da će se sutra popodne sastati predstavnici parlamentarne većine, a govorit će se o raspuštanju sabora.

"U situaciji smo da, s aspekta HDZ-a, procijenimo da idemo na izbore, i s obnovljenim mandatom rješavamo probleme", optimističan je premijer.

Premijer je rekao da Hrvatska već nekoliko tjedana radi na aplikaciji za praćenje kontakata građana te da je jedna od tvrtki koja radi na aplikaciji APIS IT. "Kada aplikacija bude gotova obavijestit ćemo javnost, ali mogu vam reći da će se maksimalno voditi računa o privatnosti korisnika", tvrdi premijer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene