Obavijesti Video Pretražite Navigacija
100 Hlapićevih godina

Omiljeni književni šegrt dobiva svoju poštansku marku !

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hlapić je bio malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce. U čast 100 godina 'Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića' taj će omiljeni lik dječje književnosti dobiti i svoju poštansku marku.

Na FB stranici Gradske knjižnice Rijeka osvanula je lijepa vijest za sve ljubitelje hrvatskog Andersena Ivane Brlić Mažuranić i jednog od najpopularnijih likova dječje književnosti  -  šegrta Hlapića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove marke iz Švedske Najpoznatija aktivistica za klimu dobila svoju poštansku marku, u žutoj kabanici na litici dio je ekološke kampanje Slika nije dostupna "neprijateljska provokacija" Srbija reagirala prosvjednom notom zbog poštanske marke s kartom Hrvatske iz NDH

'Lijepa vijest stiže iz Filatelističkog kluba Zagreb. Školarci s Male radionice filatelije uputili su Hrvatskoj pošti prijedlog za izdavanje marke Čudnovate zgode šegrta Hlapića, ideja je prihvaćena i šegrt malen kao lakat, veseo kao ptica i hrabar kao kraljević Marko ugledat će svjetlo dana 4.9. ove godine i na poštanskoj marki! 'Mala' nepoznanica ostaje da li će izgledati baš ovako... :))', piše na FB stranici Gradske knjižnice Rijeka.

>>Šegrt Hlapić na ledu - klizačka predstava u Domu sportova

Ove se godine obilježava 100. obljetnica izdavanja djela Čudnovate zgode šegrta Hlapića, koji je kultni lik hrvatske čitateljske publike. Ta se obljetnica obilježava nizom znanstvenih i kulturnih manifestacija tijekom cijele 2013. godine, pod zajedničkim nazivom HLAPIĆ 2013.

Zbog virtuoznosti njezina izraza, književnica Ivana Brlić Mažuranić često nosi naziv hrvatskoga Andersena ili pak zbog fantasy tematike hrvatskoga Tolkiena. Bila je i prva žena koju je Akademija primila u svoje krugove.Svojim je stvaralaštvom ostavila dubok i neizbrisiv trag u hrvatskoj umjetnosti, a njezina djela, prevedena na sve bitnije svjetske jezike, ravnopravno stoje uz sve svjetske dječje autore. Knjižnice grada Zagreba digitalizirale su prvo izdanje pripovijesti Čudnovate zgode šegrta Hlapića iz 1913. godine.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene