Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svim kućanstvima

Od danas zbog 'zelene naknade' SKUPLJA struja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na snagu je stupila uredba kojom je povećana naknada za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, što će značiti blago poskupljenje struje kućanstvima.

S prvim danom studenoga na snagu je stupila Uredba o naknadi za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i kogenreacije, koju je nedavno donijela Vlada, objavio je HEP na svojoj web stranici.

Pročitajte i ovo Struja, ilustracija - 1 Dobre vijesti Kako je Hrvatskoj s neba palo gotovo milijardu kuna: "Proizvodnja je više nego dvostruko veća od planirane u prva tri mjeseca" Slika nije dostupna Protiv nove naknade Splitska udruga potrošača: Prijeti nam energetsko siromaštvo

>> Stižu novi distributeri struje! Hoće li to utjecati na cijene?

Ovu naknadu prikupljaju svi opskrbljivači električnom energijom te je prosljeđuju Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE). HROTE temeljem ugovora s povlaštenim proizvođačima isplaćuje naknadu za električnu energiju isporučenu u mrežu iz elektrana kao što su primjerice sunčane i vjetroelektrane, bioplinske i druge elektrane koje koriste obnovljive izvore primarne energije.

S obzirom da je Uredbom iznos Naknade povećan s 0,5 na 3,5 lipa po kilovatsatu, mjesečni trošak za električnu energiju od 1. studenog 2013. za kupce kategorije kućanstvo, s prosječnom potrošnjom od 3.100 kWh godišnje, bit će veći za približno 8 kuna mjesečno.

Kako je standardno obračunsko razdoblje za kupce kategorije kućanstvo definirano kao šestomjesečno, HEP - Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS) će za svakog kupca, sukladno Općim uvjetima za opskrbu električnom energijom, procijeniti količinu isporučene električne energije do i poslije dana promjene iznosa Naknade, te u idućem obračunu primijeniti odgovarajući iznos Naknade. U postupku procjene HEP ODS će koristiti i očitanja koja su kupci dostavili početkom mjeseca listopada, kada je smanjena cijena električne energije.

Kupci koji to žele, mogu i sami očitati te do 10. studenog 2013. dostaviti HEP ODS-u stanje brojila na dan 1. studenog 2013. Očitanje brojila kupci mogu dostaviti putem internetske aplikacije Moj račun, potrošačkog telefona svoje Elektre, besplatnog govornog automata za kupce broj 0800 0555 ili izravno u prostorima svoje Elektre.

Temeljem procijenjenog stanja i dostavljenih očitanja stanja brojila, HEP ODS će razgraničiti potrošnju, što će kupcima biti vidljivo u idućem redovnom obračunu, pri čemu im se neće slati zamjenske uplatnice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene