Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnogi u problemu

Objavljeni rezultati natječaja za smještaj u studentske domove, društvenim mrežama već se širi pošast: "To je, nažalost, sveprisutna pojava"

Aktualno Galerija Studenski problemi - 1 Studenski problemi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Studenski problemi - 2 Studenski problemi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Studenski problemi - 3 Studenski problemi - 3 Foto: DNEVNIK.hr Studenski problemi - 4 Studenski problemi - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Studenski problemi - 5 Galerija 1/10 >>
Brojni studenti ostali su bez mjesta u studentskim domovima. Objavljene su, naime, prve liste. I dok neki mogu odahnuti, drugima tek počinju muke.

Treću akademsku godinu Dora će studentske dane provoditi u domskoj sobi.

"Znala sam da ću bodova skupiti, pa nisam iznenađena, ali sretna svakako jesam jer navikla sam na tu lokaciju, niti jedan drugi dom nisam ni priželjkivala", rekla je Dora.

Nisu svi bili te sreće kao ona.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja u blizini otoka Tijata Spašeni su Prava drama blizu otoka Tijata: "Bili su u šoku. Voda je već bila do pola motora"

"Ja sam računao da neću ove godine dobiti, uvijek samo tako blizu granice, a sad se iz godine u godinu granice dižu", poručio je Nikola.

"Nisam dobila dom", izjavila je Lucija, a na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV, Sare Tomašković je li iznenađena, odgovorila je: "Pa, malo jesam jer mi je falilo samo malo bodova."

Nekoliko studentskih centara objavilo je privremene rezultate natječaja za smještaj u studentske domove. Navala je kao i svake godine.

"Primili smo 10.170 prijava, od toga će njih 6688 ostvariti pravo na smještaj. Znači, vidimo da nedostaje više od 3000 mjesta", istaknuo je Vlado Levak, pomoćnik ravnatelja Studentskog centra Zagreb za studentski smještaj.

"Prijavilo se 2049 studenata, a na privremenim rang-listama dom je dobilo 1606 studenata, 60 mjesta ostavljeno je studentima koji nisu zadovoljni rezultatima", objasnio je Tihomir Milinović, rukovoditelj Studentskog smještaja u SC-u Osijek.

Za sve zabrinute još nije kasno. Studentski centri primaju žalbe. Postoji i opcija subvencioniranog podstanarstva, ali i smještaj u učeničkim domovima.

Iako kraj još nije sviran, društvenim mrežama kao poplava širi se ilegalna prodaja soba u domovima.

"Ljudi se već sad počinju snalaziti kako znaju i umiju jer nisu dobili ono što su htjeli. Preprodaju se sobe u studentskim domovima", napomenula je Dora. 

Cijene su i do 1000 eura. Problema su svjesni i studenti, ali i uprava.

"To je pojava koja je, nažalost, sveprisutna. Mi apeliramo svake godine na studente, pogotovo u vrijeme useljenja u studentske domove da to ne čine. Osim što je to duboko nemoralan čin, to je i subvencijska prijevara, što je kažnjivo kaznenim zakonom", upozorio je Levak. 

Pročitajte i ovo Andrej Grubišić i Valentina Baus Gost Dnevnika Nove TV Analitičar o porastu cijena goriva i posljedicama: "Druga stvar koju ćemo morati mi svi prihvatiti..."

Kao opcija ostaje i privatni smještaj, odnosno stanovi. Struka kaže da je velika ponuda, ali i potražnja.

"Ako promatramo od 2019. do danas, možemo reći da imamo kontinuirano povećanje cijena. Sad su narasle do 20-30 posto ovisno o kvaliteti stana", rekla je Martina Mataić Škugor, agentica za nekretnine.

Koja god opcija bila, moraju imati na umu da se jesen bliži.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene