Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako preživjeti

Hrana nikad skuplja, cijene otišle u nebo, a rastu i troškovi poljoprivrednicima. U svemu postoji i jedan apsurd

Aktualno Galerija Hrana nikad skuplja - 4 Hrana nikad skuplja - 4 Foto: DNEVNIK.hr Hrana nikad skuplja - 3 Hrana nikad skuplja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hrana nikad skuplja - 2 Hrana nikad skuplja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrana nikad skuplja - 1 Hrana nikad skuplja - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Edita Cickai, OPG Cickai Galerija 1/8 >>
Zabrinjavajući podaci stižu iz Državnog zavoda za statistiku. U posljednjih osam godina cijena hrane je porasla za 40 %, a najveći skok doživjela je u posljednjih godinu dana. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Najveći utjecaj na galopirajuću inflaciju, kaže struka, nedvojbeno ima cijena hrane. A ona je - nikad veća. Cijene su otišle u nebo.

Danica iz Osijeka kaže da je poskupjelo sve. "Od paprike, paradajza, povrće je najskuplje, više nego meso." Tijekom ljeta je teško i očekivati da će cijene ići dolje. Pravilo je to ponude i potražnje jer danas Hrvatska treba hrane za dodatnih milijun ljudi na dan.

Igor Mikulić iz Hrvatske gospodarske komore kaže kako naš turizam guta sve. "Hoteli imaju izuzetno veliku potrošnju i u toj velikoj potrošnji zapravo malo se priča o nekim cijenama", napominje.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica, Romina Knežić i Petar Pereža Rasporedili ih u 21 zatvor Malenica ekskluzivno u Dnevniku Nove TV: Navijači kojima se prijetilo su premješteni. "Tražili su nas podatke za 47 hrvatskih državljana..."

Ipak, na osječkoj tržnici cijene su još uvijek manje nego u Zagrebu, Splitu ili Rijeci. Ovdje se hrana i proizvodi pa nema troška transporta, ali ni bezobrazno velike marže trgovca. U Slavoniji je hrana domaća, ali i prodavačice na tržnici, na suvremen način, prate trendove.

"Na mobitelu imamo 2021. i 2022. Uglavnom je breskva bila oko 15 kuna. To je tu negdje", kaže Milica Jakobović iz OPG-a Sarvaš.

No, ukupno u cijeloj Hrvatskoj cijene rastu. U odnosu na prošlu godinu najviše su porasle cijene jaja i to za gotovo 50 %. Slijedi cijena svinje koja je veća za 36 % te voća za oko 25 %. Stoka i perad skuplja su za više od 23 %, a skočila je i cijena povrća i to za 11,5 %.

Hrana nikad skuplja - 4 Hrana nikad skuplja - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Edita, koja uzgaja povrće, objašnjava zašto je to tako i zbraja koliko je ove godine više platila samo ambalažu za svoju salatu. "To je 565, podijeljeno s 50, to je 11,30, a prošle godine je bilo 6,25. To je gotovo duplo za plitice. Pa nije duplo ali, 'ajmo reći za 85 % pa ti to vidi", kaže.

Na cijenu voća i povrća utječe nekoliko čimbenika. To su energenti, cijena repromaterijala, cijena zaštitnih sredstava, rezervnih dijelova za strojeve. A sve je to ovih godina, za proizvođače, išlo gore.

I sjeme i gnojivo i plitice i voda i struja. "Gnojivo. To je najveća stavka", objašnjava Milica iz OPG-a. A radna snaga? "Naravno. 6 eura. Gledamo što više obiteljski, ali kad ih nađeš, onda je 6 eura na sat", otkiva.

Samo su žitarice jeftinije za čak 40 % nego prošle godine. Ne i kruh. Već samo žitarice. To naše poljoprivrednike baca u očaj, ali reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić našao je odgovor i na taj apsurd.

Igor Mikulić iz HGK-a kaže kako Hrvatska sa svojom proizvodnjom "ne može utjecati na te cijene jer se one formiraju na svjetskoj, odnosno europskoj razini".

Premali smo i ovisimo o drugima. A krajnje je vrijeme i da Hrvatska konačno otvori oči i shvati važnost samodostatnosti. Jer potencijala za to - imamo.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene