Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održava se u 300 europskih gradova

'Noć istraživača': Hrvatski gradovi sudjeluju bogatim programom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bogatim programom priređenim u središtu grada Zagreb se večeras pridružio 'Noći istraživača' koja se održava u tristotinjak gradova u 35 europskih zemalja kako bi se znanost približila široj javnosti i potaknula ju da sa zanimanjem prati kako nam znanost pomaže da bismo živjeli zdravije i kvalitetnije.

U središtu ovogodišnje manifestacije "Noć istraživača" jest rad u laboratoriju, a u Hrvatskoj, odnosno u tri grada u kojima se manifestacija održava - Zagrebu, Rijeci i Splitu, naglasak je na ulozi znanosti i tehnologije u službi zdravlja i kvalitete života.

Zagrebačka događanja otvorila je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek istaknuvši kako je riječ o događanjima koji su u rangu 'kulturnih noći', odnosno "Noći muzeja" i "Noći kazališta". Izrazila je zadovoljstvo zanimanjem građana svih dobnih skupina za tu manifestaciju, kao i činjenicom što je pokrovitelj manifestacije grad Zagreb.

Svake godine zadnjega petka u mjesecu rujnu ta se manifestacija već tradicionalno održava diljem Europe. Koordinator "Noći istraživača" u Hrvatskoj je Agencija za mobilnost i programe Europske unije, a suorganizatori su sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Splitu, Institut Ruđer Bošković (IRB), Institut za fiziku, Medicinski i Tehnički fakultet u Rijeci te Društvo znanost.org.

Riječ je o manifestaciji koja se ostvaruje sredstvima Europske komisije kroz Marie Curie akcije u okviru Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj (Seventh Framework Programme - FP7), a za čiju je provedbu u Republici Hrvatskoj zadužena Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Trg Petra Preradovića - Zagrepčanima dragi Cvjetni trg, Centar Cvjetni, kino "Europa", Medijateka Francuskoga instituta središnje su točke na kojima znanstvenici u izravnom kontaktu s građanima objašnjavaju čime se bave i što rade.

Program je počeo predstavom za djecu "Profesor Baltazar - put oko svijeta", a nastavljen je paralelnim zbivanjima na sedam točaka manifestacije - istraživačkim postajama na kojima svi građani koji sudjeluju u eksperimentu dobiju pečat, a oni koji skupe svih sedam pečata, sudjeluju u nagradnim igrama koje svakoga sata donose male i velike nagrade posjetiteljima.

Tako su građani mogli vidjeti i kako se spravlja sladoled pomoću tekućega dušika, mogli su svirati na laserskoj harfi te nešto saznati i o tome što se nalazi u unutrašnjosti mozga, čuti kakva je važnost lasera u službi zdravlja, te kako biologija pomaže ljepoti.

U istraživačkome 'mixu' u kinu Europa u istraživačkoj postaji u predvorju organizirana je mala snimaonica mozga, a u velikoj dvorani 'znanstveni tepih' , odnosno projekcije filmova znanstvene tematike.

Tako će sve do kasnih večernjih sati središte Zagreba biti prepuno zanimljivih stvari iz svijeta znanosti, a večeras od 22 sata pa sve do dva sata iza ponoći kino "Europa" bit će u znaku "istraživanja plesnog podija"

Pročitajte i ovo Opljačkana pošta, ilustracija Usred dana U popularnom trgovačkom centru maskirani razbojnici opljačkali zaposlenika pošte Prometna nesreća u Splitu - 7 prometna nesreća Dvije osobe ozlijeđene: Udario pješaka pa završio na krovu

'Noć istraživača' i u Splitu

Noć istraživača održava se večeras i u Marmontovoj ulici u Splitu, gdje je mnoštvu posjetitelja privukao pozornost minijaturni helikopter na baterije koje je letio iznad njih i ugrađenom kamerom snimao ono što se događa u ulici.

Pozornost nazočnih privukli su "Znanstvenici na štulama", među kojima su na visokom štulama šetali Nikola Tesla, Ruđer Bošković i Marie Curie, a posjetitelji, među kojima i mnogi turisti, željeli su ih dodirnuti i fotografirali se s njima.

Na otvorenju Noći istraživača u Splitu bila je i skupina mladih splitskih istraživača, među kojima i poznati znanstvenik Ivica Puljak, koji je angažiran na pronalasku tzv. Božje čestice (Higgsov bozon) u Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN).

Prorektorica splitskoga Sveučilišta Branka Ramljak istaknula je da se tom manifestacijom želi promicati znanost na zabavan način.

„Presretni smo što se Split uz Zagreb i Rijeku uključio iz Hrvatske u Europsku noć istraživača“, rekla je Ramljak.

Izaslanik splitskoga gradonačelnika Igor Mladinić istaknuo je kako je svrha te manifestacije "podizanje svijesti o važnosti znanstvenog istraživanja i povećanje interesa mladih za znanstveno-istraživački rad".

Tijekom Noći istraživača, koja će trajati do 23 sata, u Splitu će biti upriličeno više zabavnih i interaktivnih događaja u kojima će i posjetitelji moći sudjelovati u znanstvenim eksperimentima, razgovarati sa znanstvenicima različitih disciplina, okušati sreću u nagradnim igrama i kvizovima te pogledati neke dokumentarne filmove i zabavno-edukativne isječke o znanstvenim istraživanjima.

Noć istraživača je manifestacija koju promiče Europska komisija, a tradicionalno se održava svake godine zadnji petak u rujnu u više od 300 gradova u 35 europskih zemalja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene