Obavijesti Video Pretražite Navigacija
WikiLeaks otkriva

Nizozemska bila frustrirana sporim napredovanjem RH prema EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot je u prvom polugodištu 2004., u kojem je njegova zemlja predsjedala Europskom unijom, izrazio frustraciju zbog sporog hrvatskog napredovanja u približavanju toj integraciji i iskazao namjeru da joj pomogne.

Vidljivo je to iz depeša američkog velesposlanstva u Den Haagu koji su objavljeni u nedjelju. Bot je razgovoru s tadašnjim američkim veleposlanikom u Den Haagu Cliffordom Sobelom iskazao frustraciju sporim hrvatskim, ali i rumunjskim, napredovanju prema Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno

'Rumunjska nije niti blizu članstvu, rekao je Bot, ponajprije zbog izostanka napretka na polju tržišnog natjecanja, dok je hrvatski neuspjeh da preda Antu Gotovinu ICTY-ju ozbiljan problem', piše u američkoj depeši.

>> WikiLeaks: Šef Haaga špijunirao Miloševića

>> WikiLeaks: Hrvatska je popustila Sloveniji

Bot je tada američkom veleposlaniku rekao da ne želi da se nizozemsko predsjedništvo pamti samo po odbijanju više kandidata i da Nizozemci intenzivno razgovaraju s Europskom komisijom kako bi se našao način za njihovo napredovanje.

Depeša je sastavljena 12. ožujka 2004. godine. Četrdesetak dana kasnije Hrvatska je dobila pozitivno mišljenjem o zahtjevu za punopravno članstvo, koji se temeljio na pozitivnom izvješću tadašnje glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte o hrvatskoj suradnji s tužiteljstvom ICTY-ja, iako je Gotovina još uvijek bio na slobodi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene