Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biootpad

Nesnosan smrad širi se gradskim četvrtima - građani ogorčeni, gradonačelnik odgovara: "Baš nevjerojatno"

Aktualno Galerija Dražen Miloloža Dražen Miloloža Foto: Dnevnik Nove TV Markuševec - 2 Markuševec - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba Foto: Dnevnik Nove TV Jakuševec - 1 Jakuševec - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +2 Markuševec - 1 Galerija 1/7 >>
Smrad od biootpada širi se zagrebačkim četvrtima. U četvrtak su prosvjedovali i stanovnici kvarta u kojem se planira graditi novi Centar za gospodarenje otpadom.

Smrad u Zagrebu više nije problem samo za stanovnike Jakuševca i Novog Zagreba nego i na drugom kraju grada.

Nakon što je prosinački odron uništio kompostanu na Jakuševcu, biootpad se tjednima gomilao po kantama diljem Zagreba. Odlučeno je tada da se dio biootpada privremeno odlaže na Čretu. Na pobunu građana na nesnosan smrad, gradonačelnik odgovara:

"Baš nevjerojatno. I to kad se biootpad uklanja sa Čreta i neće se voziti biootpad iz kućanstava na Čret. Njega će isto kao i drugi biootpad oporabljivati privatna firma koju smo izabrali kroz javnu nabavu", rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

A na Skupštini očekivano, burne rasprave i optužbe sa svih strana.

"Od nas tražite da vam damo bianco privolu da radite što god hoćete, ali to ne možete dobiti jer ste dosadašnjim upravljanjem gradom pokazali da ste zeleni", rekao je zastupnik Mosta Trpimir Goluža.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs i Sabina Tandara-Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV - 2 Za Dnevnik Nove TV Hoće li učitelji u štrajk? Ministar odgovara: "Nadam se da nitko neće izaći na ulicu. Imamo trend rasta plaća, trebaju biti zadovoljni"

"Sažetak studije za otpad ima 50 stranica, ne možete ni to shvatiti. Rekao sam već, svako tko će usporavati, svako tko će opstruirati, javno ću prokazivati i nema šanse da povučem te točke s dnevnog reda", rekao je Tomašević.

Ključne točke dnevnog reda bile su izgradnja Centra za gospodarenje otpadom u Resniku te raskid koncesijskog ugovora za pročistač otpadnih voda.

"Opet mičemo se sa Jakuševca, a novi Jakuševec imamo na Čretu. Nitko ne misli da Zagreb ne treba preuzeti centralni pročišćivać otpadnih voda na Resniku, ali moramo znat što Grad Zagreb nudi koncesinaru pri raskidu ugovora", rekao je HDZ-ov Mario Župan.

"Ponovit ću, obično manipuliranje sa javnošću. Pred Zagrepčane se baca jedan fantomski klip nečega za što se zna da se neće moći ostvariti", poručio je Mislav Herman.

Koalicijski partneri iz SDP-a gradonačelnika podržavaju, uz jedan uvjet.

"SDP traži da se pitanje gospodarenja otpadom rješi cjelovito. Mislim da se to jedino može učiti kroz projekt energane", rekao je Joško Klisović.

Pročitajte i ovo Pronađeno oružje i streljivo U Dubravi FOTO Držali u kući čitavi arsenal oružja: Sve je bilo dostupno djeci, pogledajte što je policija sve pronašla

"Nikad nitko nije došao do ove faze u kojoj smo mi sada i zato kažem neću nikog čekati i do 2028. će se izgraditi taj centar", kaže Tomašević.

Zbog svega su broje udruge i prosvjedovale ispred gradske Skupštine.

Građani su bijesni zbog smrada na Čretu. Što kažu na novu odluku da se na Čretu odlaže i dio biootpada, s građanima je razgovarala reporterka Dina Ćevid.

Više pogledajte u priloženom videu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene