Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspomena na dr. Ivana Šretera

Izabrane najbolje hrvatske nove riječi: Saznajte što su rukozborac, kihobran i dišnik te koje su još ideje bile predložene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najboljim novim hrvatskim riječima časopis Jezik i Zaklada ''Dr. Ivan Šreter'' proglasile su riječi dišnik za respirator, kihobran za engl. sneez protector i rukozborac za osobu koja se služi znakovnim jezikom.

Prvu nagradu za dišnik dijele Drago Štambuk, književnik, prevoditelj i diplomat, i Karlo Kulaš, student iz Zagreba, druga nagrada za kihobran pripala je Marinu Periću, Zadraninu, zaposleniku tvrtke koja proizvodi kihobrane, a treća nagrada za rukozborca Ani Mihovilić, zaposlenici IT tvrtke.

Izbor najboljih novih hrvatskih riječi Časopis i Zaklada svake godine posvećuju Danima hrvatskoga jezika koji se obilježavaju od 11. do 17. ožujka, Spomen-tjedna na Deklaraciju o hrvatskom jeziku kojom se 1967. obranio hrvatski jezik.

Zaklada je osnovana da bi se čuvala uspomena na dr. Ivana Šretera, hrvatskog jezičnog mučenika ubijenog u Domovinskom ratu.

O nagrađenima

Drago Štambuk, književnik, trenutačno hrvatski veleposlanik u Iranu, već je poznat po svojim tvorbenjačkim uspjesima, treći je put slavodobitnik Šreterova natječaja. Njegove su nagrađivane novotvorbe: proširnica za stent, oznak za brend, a sada i dišnik.

Neovisno jedan o drugom, istu je riječ poslao i Karlo Kulaš, student iz Zagreba. Štambuk je uz dišnik predložio i disajnik kao istoznačnicu, ali i krunski virus za koronski virus.

Tvorac drugonagrađene riječi kihobran je Marin Perić, Zadranin, zaposlenik tvrtke koja proizvodi kihobrane. Njegova novotvorenica prijevod je engleskoga sneeze protector. U nas je u posljednjih godinu dana u istom značenju učestao naziv zaštitni vizir za lice (za usta i nos) uz tumačenje da štiti od prijenosa kapljica.

Ana Mihovilić, Zagrepčanka, zaposlenica IT tvrtke, tvoriteljica je trećenagrađene riječi rukozborac. Na natječaju je predložila dvije riječi, imenicu i glagol: rukozboriti, rukozborac uz tumačenje: govoriti / služiti se znakovnim jezikom za gluhe / osoba koja govori znakovnim jezikom za gluhe.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček Navikli smo se nositi ih, no... Kako se bolje razumjeti pod maskama: Stručnjakinja upozorava na tri stvari koje će olakšati komunikaciju

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 19 u užem izboru Znate li što su kihobran i novosnik? Traži se najbolja nova hrvatska riječ

Za te pojmove postoje riječi - znakovati (govoriti znakovnim jezikom za gluhe) i znakovatelj (osoba koja govori znakovnim jezikom za gluhe), tako da rukozborac i rukozboriti nisu zamjene za postojeće riječi, nego su nove riječi.

Članovi povjerenstva koji su odlučivali o najboljim riječima su Zvonimir Jakobović, Hrvoje Hitrec, Igor Čatić i Mile Mamić.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene