Obavijesti Video Pretražite Navigacija
19 u užem izboru

Znate li što su kihobran i novosnik? Traži se najbolja nova hrvatska riječ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Časopis "Jezik" i Zaklada "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 riječi koje su ušle u uži izbor natječaja za najbolju novu hrvatsku riječ i Nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020., a tri će riječi uskoro biti proglašene najboljima.

Od 19 riječi čak osam njih pokušava zamijeniti tuđice koje su povezane uz epidemiju koronavirusa.

Za riječ pandemija predložena je velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator dišnik ili disajnik, a za lockdown društvostaj ili obustavka. Riječ kihobran predložena je za sneez protector, stakloplastično pomagalo koje štiti od kihanja i ostalih kapljičnih napada, a za samoizolaciju samoosama.

Za newsletter predložen je novosnik, za regenerator obnovnik, za solarnu ploču suncozor, za osobu koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećena sluha riječ rukozborac, za screenshotati preklikati, za tabu zabranjenica, a za korektor prebrisač ili prebrisnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što znače? KVIZ: Provjerite jeste li ''dotepenec'' i razumijete li ove izraze koji se koriste u Hrvatskoj i okolici

Umjesto etuija za kartice predložena je nova riječ kartičnik, a riječ šekspiriti za nekoga tko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje velikim piscem, tj. kad se netko neutemeljeno busa da je ravan čak i Williamu Shakespeareu.

Na natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ pristigle su 244 riječi od 166 predlagatelja.

Riječi je prikupljala i rječnik novih riječi izradila Ljubica Josić, tajnica časopisa "Jezik". Povjerenstvo za izbor nove riječi čine: predsjednica Sanda Ham, članovi Nataša Bašić, Mario Grčević, Mile Mamić, Dubravka Smajić, Hrvoje Hitrec, Zvonimir Jakobović i Igor Čatić.

Pročitajte i ovo Monster Hunter - 5 Poslušajte kako zvuči Milla Jovovich progovorila hrvatski i svojim obožavateljima poslala posebnu poruku, evo što je točno poručila

Povjerenstvo je izabralo tri najbolje nove riječi, a rezultati će biti objavljeni i protumačeni u 2. broju časopisa "Jezik". Za Dane hrvatskoga jezika, sredinom ožujka, bit će priopćeni u medijima.

Javna i svečana dodjela nagrada najuspješnijim tvorbenjacima održavala se uobičajeno u Pakracu ili Lipiku, a na njoj je bilo pedesetak uzvanika – ove godine, nažalost, javne dodjele neće biti zbog epidemije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Institut objasnio Kako se pravilno piše i izgovara ime ruskog cjepiva cпутник: Što mislite čita li se V - ve ili pet?

Najuspješnijim tvobenjacima pripast će diplome i novčane nagrade. Nagrade će biti nešto manje nego prijašnjih godina – 4000 kuna za prvu najbolju riječ, 2000 za drugu i 1000 za treću riječ – pošlica je pogodila sve, pa tako i darovatelje nagrada, priopćeno je u ponedjeljak iz Odnosa s javnošću Zaklade "Dr. Ivan Šreter" i časopisa "Jezik".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene