Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Može li Hrvatska zaštititi prirodne ljepote od masovnog turizma i želje za zaradom?

Zaštita nacionalnih parkova i parkova prirode (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Zaštita nacionalnih parkova i parkova prirode (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zaštita nacionalnih parkova i parkova prirode (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zaštita nacionalnih parkova i parkova prirode (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zaštita nacionalnih parkova i parkova prirode (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Zaštita nacionalnih parkova i parkova prirode (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zaštita nacionalnih parkova i parkova prirode (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Zaštita nacionalnih parkova i parkova prirode (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zaštita nacionalnih parkova i parkova prirode (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Hrvatskom godišnje prođe više od 18 milijuna turista, a 37 posto zemlje i 16 posto obale je zaštićena prirodna ljepota. Osim Slovenije, niti jedna zemlja EU nema toliko zaštićenog prirodnog teritorija, kojeg nije lako zaštititi od masovnog turizma i želje za zaradom.

Trećina Hrvatske, to jest osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, zaštićena je zbog nepomućenih ljepota. Po parkovima kroči četiri milijuna turista, odnosno svaki četvrti turist koji prođe Hrvatskom. Ministarstvu turizma u interesu je da ih prođe još više, a Ministarstvu zaštite okoliša da za sobom ostave što manje tragova.

Pročitajte i ovo Turisti u Veneciji Smanjit će gužve? Ovo je prvi grad u svijetu koji turistima naplaćuje ulaz: Pogledajte kolike su kazne za švercere Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona"

"Vjerujemo da svi ključni kreatori politika u turizmu prepoznaju značaj čistog i zdravog okoliša te da će se na njemu bazirati marketinške aktivnosti, odnosno strategije u privlačenju onih gostiju koji to znaju cijeniti i onih koji se odgovorno ponašaju prema okolišu", rekao je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša.

NP Krka ima strateški položaj pa je na udaru preko milijun i dvjesto tisuća posjetitelja. Kornati imaju preko dvjesto tisuća, a Brijuni sto šezdeset tisuća posjetitelja, a željeli bi ih još. NP Plitvička jezera posjeti milijun i sedamsto tisuća turista.

Zaštita nacionalnih parkova i parkova prirode (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Zaštita nacionalnih parkova i parkova prirode (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

"Budući da smo mi otok, imamo brod i kapacitet broda od 400 putnika i ne možemo prevesti više. To je određena prevencija zbog koje nemamo problema s pretjeranim ulaskom, niti narušavanjem prirodne ravnoteže", rekao je Marno Milotić, ravnatelj NP Brijuni.

Lonjsko polje i Kopački rit teže povećanju broja posjetitelja.

"Kopački rit je jedan od najvećih resursa Slavonije koje nije dovoljno u funkciji posjetitelja. Mislim da su kapaciteti Kopačkog rita daleko veći", rekla je Snježana Brzica iz Ministarstva turizma.

"Najvažnije je da imamo otvorene EU fondove jer na taj način ćemo financirati izuzetno vrijedne infrastrukturne projekte koji će biti odgovor na velik broj posjetitelja", rekao je Igor Kreitmeyer iz Ministarstva zaštite okoliša.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene