Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pranje novca

Ministarstvo financija krenulo u 'lov' na lihvare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iza dijela lihvarskih prijevara stoje i poznati tajkuni iz vremena privatizacije.

Ministarstvo financija pokrenulo je istrage, a istodobno i izmjene zakona kojim bi se lihvarske ugovore od jeseni proglasilo nevažećima. Takvom uvođenju reda na tržištu raduju se i licencirani kreditni posrednici.

Pročitajte i ovo Bernard Arnault Luksuz u Alpama Drugi najbogatiji čovjek na svijetu i ruski oligarh pod istragom zbog pranja novca Ilustracija Biznis SD karticama Hrvatska se zbog milijunske utaje poreza našla na karti financijskog kriminala u Europskoj Uniji

>> Oprezno sa zaduživanjem: Zbog kredita od 10.000 eura ostala bez stana!

Vjeko Peratić bavi se kreditnim posredovanjem - poslom koji je zbog lihvarskih kredita doživljavan kao kriminalan. 'Imali smo proteklih godina jako puno problema gdje su nas građani poistovjećivali sa svim ovim nuspojavama i crnom kronikom za iz novina', rekao je Peratić.

Za svoj posao Vjeko ima licencu. Njome država tek od lani, nakon godina nemara uvodi red na tržište. 'Osnovni korak koji bi svaki građanin trebao napraviti prije nego što razmišlja o tome da umjesto u banci realizira kredit preko kreditnog posrednika je da provjeri na internet stranicama ministarstva financija ima li ta tvrtka njihovu licencu. To je garancija da će sve biti u redu', rekao je Peretić.

Što se sve godinama krilo iza uličnih letaka pokazala je inspekcija ministarstva financija. 'Dalmatinski krak' lihvara tako je građanima plasirao više od 100 milijuna kuna kredita po kamatama i do 214 posto. Sumnja se na pranje novca iza kojeg stoji poznato ime iz doba privatizacije. Imovina tajkunove obitelji je na provjeri.

'I svugdje gdje utvrdimo da je bilo nepravilnog i nezakonitog postupanja tražit ćemo da se ta imovina oduzme i da se pokrenu adekvatni postupci. Lihvarske kredite ima oko 10 tisuća građana, a obrnuto je oko milijardu kuna. Na prevare financijskog inženjeringa nasjelo je oko 5 tisuća građana', rekao je Branko Šegon, pomoćnik ministra financija.

Lihvari i prevaranti sada su meta državnog odvjetništva. Ministarstvo financija podnijelo je niz kaznenih prijava, a priprema ih se još. Imovina će se češljati svima koji su na neuređenom tržištu lovili u mutnom. Ugovori za koje se utvrde da su lihvarski postaju nevažeći. Uz građane, uvođenju reda raduju se i oni koji žele raditi pošteno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene