Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Luksuz u Alpama

Drugi najbogatiji čovjek na svijetu i ruski oligarh pod istragom zbog pranja novca

Bernard Arnault
Bernard Arnault Foto: Afp
Drugi najbogatiji čovjek na svijetu Bernard Arnault i ruski oligarh Nikolaj Sarkisov pod istragom su zbog navodnog pranja novca u luksuznom alpskom odmaralištu. Istraga se odnosi na njihove aktivnosti u Courchevelu, skijalištu u francuskim Alpama.

Francuski milijarder Bernard Arnault i ruski oligarh Nikolaj Sarkisov pod istragom su zbog navodnog pranja novca u luksuznom alpskom odmaralištu, tvrde pariški tužitelji.

Istraga se odnosi na njihove aktivnosti u Courchevelu, skijalištu u francuskim Alpama poznatom kao igralište za ultrabogate, rekli su u četvrtak navečer.

Pročitajte i ovo Prizor nakon napada Stravična eksplozija Samoubilački napad na vjersku procesiju, poginulo više od 50 ljudi: "Znamo tko je bio meta"

Financijsko-obavještajna jedinica francuskog ministarstva gospodarstva vodi istragu, ali tek treba utvrditi je li počinjeno kazneno djelo, rekao je izvor blizak istrazi za AFP.

Francuski dnevnik Le Monde, pozivajući se na financijsko-obavještajnu jedinicu Tracfin, izvijestio je da je 55-godišnji ruski milijarder kupio 14 stambenih jedinica od jednog prodavatelja 2018. za 16 milijuna eura u složenom poslu koji uključuje tvrtke sa sjedištem u Francuskoj, Luksemburgu i Cipru.

Iako se vjeruje da je on kupac, Sarkisovljevo ime nigdje se ne pojavljuje u knjigama tvrtke koja je izvršila kupnju, piše France24.

Pročitajte i ovo Škola Godine su samo broj VIDEO Nikada nije kasno! Baka prvi put sjela u školske klupe s 92 godine

Vjeruje se da je tvrtka pod nazivom La Fleche kupila još tri nekretnine od druge tvrtke za koju se ispostavilo da je također pripadala Sarkisovu.

Prodaja nekretnine omogućila je Rusu da u džep spremi kapitalnu dobit od 1,2 milijuna eura, navodi list.

Bernard Arnault Bernard Arnault (Foto: Afp)

Pročitajte i ovo Ilustracija Lektorski dnevnik Veliko iznenađenje za svih: Svo vrijeme prate svih nas

Arnault – koji vodi luksuzno carstvo LVMH i drugi je najbogatiji čovjek na svijetu nakon Elona Muska prema Forbesu – osumnjičen je da je posudio 18,3 milijuna eura Sarkisovu za posao.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Iznenadio se Milanović komentirao rezultate ankete Dnevnika Nove TV: "Gledam neki dan na televiziji..."

Vjeruje se da je tada kupio La Fleche, čime je zapravo postao vlasnik portfelja nekretnina.

Promjena vlasništva mogla je biti osmišljena "kako bi se sakrilo točno podrijetlo sredstava", citirao je Le Monde dokument Tracfina, kao i identitet "krajnjeg korisnika".

Pročitajte i ovo Štand na tržnici, ilustracija Uhićena šestorica muškaraca Brutalan zločin zbog jedne voćke: Mladić vezan za stup i nasmrt mučen zbog sumnje da je ukrao – bananu

Istražitelji vjeruju da je Sarkisov na toj operaciji zaradio dva milijuna eura, ali još uvijek ne znaju koliko je platio za kredit.

Kontaktiran od strane AFP-a, LVMH je odbio komentirati.

Le Monde je, međutim, citirao glasnogovornika koji je rekao da je operacija "provedena uz najstrože poštivanje zakona".

List je također citirao ljude bliske Sarkisovu koji tvrde da je kapitalni dobitak iznosio "samo nekoliko stotina tisuća eura", te da Rus nije osobno umiješan.

Le Monde je rekao da prema "obiteljskoj predaji" Arnault ima posebnu vezu s Courchevelom jer je ondje naučio skijati kao dijete i tamo posjeduje vilu i luksuzni hotel.

Cijene noćenja u odmaralištu mogu doseći nekoliko desetaka tisuća eura, navodi list.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene