Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iščupali joj i frižider iz zida

Oprezno sa zaduživanjem: Zbog kredita od 10.000 eura ostala bez stana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi iskorijenili nelegalne - lihvarske kredite, zbog kojih su mnogi ostali bez cjelokupne imovine, Ministarstvo financija traži pomoć građana.

Ako vam netko stavi letak u sandučić, pod brisače ili na gradskim stupovima uočite reklamu za brze i povoljne kredite, kažu - prijavite ga Ministarstvu financija.

Pročitajte i ovo Ilustracija sve na jednom mjestu Pogledajte kako najviše zaraditi na štednji: Objavljena lista, razlika u kamatnim stopama ogromna Ilustracija zbrinuta u zagrebačkom centru Djevojčica koju je odbilo više od 30 ustanova vikendom će biti jedino dijete u centru: "Naravno da nismo idealan trajni smještaj"

Umirovljenica iz Rijeke uzela je kredit od 10 tisuća eura, zakasnila s otplatom jedne rate, pa su kamatari njoj uzeli stan. Da će tako biti, nije slutila.

'To su sve dobro odjeveni dečki, svi lijepo razgovaraju i lijepo vas sve upute', objašnjava Milana Jakšić.

'Lažno prikazivanje činjenica da bi ostvario imovinsku korist na tuđu štetu je klasično kazneno dijelo prevare, ali ima i elemenata kaznenog djela lihvarskog ponašanja', objašnjava odvjetnik Branko Šerić.

Pa kad kamata iznenada naraste i do 150%, pa kad dužniku otimaju nekretninu, fizički i psihički ga maltretiraju, nekad i do te mjere da ga prislile da besplatno čuva stoku u drugoj državi.

>> Ministarstvo financija: Prijavljujte sumnjive oglase za kredite!

'Nije im bilo dosta što su skinuli ulazna vrata nego su kompletan namještaj izvukli iz zida, iščupali sa svim onim što je unutra bilo. Frižider pun hrane, mašinu, sve su ispraznili', priča o svom iskustvu Milana Jakšić.

Prijaviti Ministarstvu financija svaki letak ili oglas na ulici sada je građanska dužnost.

'Građane pozivamo da se prije sklapanja ugovora o kreditu dobro informiraju posjeduje li navedena institucija odobrenje za rad te da Ministarstvu financija prijave sve sumnjive pojave poput zalijepljenih oglasa za brzo odobravanje kredita i zajmova i sl.', objavilo je Ministarstvo Financija.

Legalnih pružatelja kreditnih usluga s licencama ministarstva je 53. Na stotine je nelegalnih. U posljednje dvije godine kamatari su se utrostručili. Prevarili su nekoliko desetaka tisuća građana.

'Zahvaljujući svom potpisu, nije me nitko prislio, ja sam tamo potpisala trebala sam možda čitati, ja nisam čitala i to vam je to', priznaje Milana.

Vrijednost stana bila je puno veća od posuđenog novca. Gospođa Milana sudskim putem stan je uspjela izboriti natrag. No, nažalost mnogi su izgubili i domove i zdravlje. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene