Obavijesti Video Pretražite Navigacija
detalji akcije

Lažne COVID potvrde: Predložen istražni zatvor za petero uhićenih, poznato i koliko su zaradili

Policija i Uskok u četvrtak su objavili detalje velike akcije koja je dovela do otkrivanja zločinačkog udruženja, u koje su uključene 243 osobe koje se sumnjiči za primanje i davanje mita za lažne COVID potvrde.

Od 243 osumnjičenih 239 je hrvatskih državljana, tri državljana Srbije i jedan državljanin Kosova. Od toga su 152 muške osobe i 91 ženska osoba, starosti između 21 i 84 godina. Policija je nad njima provela dugotrajnu i opsežnu istragu.

Glavni lik ove priče je 32-godišnjakinja zaposlenica u jednom Domu Zdravlja u Zagrebu s ovlastima unosa podataka u za to predviđeni informacijski sustav nadležnog ministarstva (CEZIH), navodi policija, a neslužbeno se doznaje da se radi o medicinskoj sestri, koja je osumnjičena da je upisivala građane u sustav bez provedenog cijepljenja za što je uzimala novčanu naknadu.

Ona je uhićena u srijedu zajedno sa još 11 osumnjičenih, (10 muških osoba i još jednom ženom) jer policija sumnja da su se od srpnja do studenoga 2021. godine povezali u zajedničko djelovanje kako bi zaradili na izdavanju lažnih EU digitalnih COVID potvrda bez obavljenog cijepljenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dijelila ih šakom i kapom Blago onom tko te ima: Pitali smo Cetinskog je li istina da je i on dobio lažnu COVID potvrdu

Zdravstvena radnica tako je upisivala upisivala građane u sustav, a ostalih 11 uhićenih je prikupljalo podatke od 231 osumnjičene osobe, uzimalo od njih novac i prosljeđivalo podatke 32-godišnjakinji koja ih je upisivala u sustav nakon čega su mogli izvaditi EU digitalne COVID potvrde.

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je osumnjičena 32-godišnjakinja počinila kazneno djelo primanja mita u sastavu zločinačkog udruženja, da su ostalih jedanaestero osumnjičenih osoba počinili kaznena djela davanja mita u sastavu zločinačkog udruženja, dok su ostale osumnjičene osobe počinile kaznena djela davanja mita. Kaznena prijava podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Zagrebu, a deset osumnjičenih osoba dovedeno je pritvorskom nadzorniku, dok se za jednom osobom još uvijek traga", objavila je zagrebačka policija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poznat je i iznos Detalji USKOK-ove akcije: Medicinska sestra omogućila više tisuća lažnih potvrda, okoristili se i neki poznati antivakseri?

USKOK dodaje da su na lažnim COVID potvrdama zaradili najmanje 24.440 eura i 12.370 kuna te novac međusobno podijelili, dok je drugookrivljeni za sebe "zaradio" još 4.100 eura i 24.400 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv petero okrivljenika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene