Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Plenković: ''Ponovno smo osigurali mir hrvatskim građanima i poduzetnicima''

Vlada će u ekstremnim prirodnim nepogodama nastojati pomoći koliko može, poručio je premijer Andrej Plenković osvrnuvši se u uvodnom govoru na sjednici Vlade na poplave i bujice koje su jučer pogodile Rijeku te nevrijeme koje je prije nekoliko tjedana pogodilo Čazmu.

''Još jednom smo djelovali u korist naših građana i poduzetnika'', kazao je podsjetivši na nove cijene goriva premijer Andrej Plenković, koji će kasnije danas primiti povjerenicu Europske komisije za koheziju i reforme Elisu Ferreiru.

Tim povodom bit će održana i još jedna, posebna sjednica Vlade vezana za Provedbenu odluku Europske komisije o odobravanju Sporazuma o partnerstvu s Republikom Hrvatskom, za razdoblje od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2027.

Ferreira će ga uručiti Plenkoviću i ministrici regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataši Tramišak.

''Ponovno smo osigurali mir hrvatskim građanima i poduzetnicima u jesen i zimu pred nama... Osjeća se da se nakon paketa mjera ozračje zabrinutosti smirilo'', istaknuo je također Plenković podsjetivši na paket mjera pomoći koji je početkom rujna donijela Vlada.

Procjena rasta hrvatskog gospodarstva Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ovoj godini od 6,5 posto na tragu je realnih očekivanja i svrstava Hrvatsku među najbolje u srednjoj i istočnoj Europi, istaknuo je Plenković i dodao da je na tragu realnih očekivanja.

"To je ono što je dobro i svrstava nas među najbolje kad je riječ o državama srednje i istočne Europe, gdje su Hrvatska i Slovenija praktički trenutno po procjenama i realnom rastu u prvih šest mjeseci najbolje", rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Ilustracija IZMJENE ZAKONA Dobra vijest za mlade: Vlada diže neoporezivi iznos za uzdržavane osobe

Osvrnuo se i na izbore u BiH kazavši da godinama rade sustavno i temeljito na pitanju razumijevanja kompleksnosti situacije u kojoj se nalaze Hrvati u toj susjednoj zemlji.

''Želimo da Hrvate predstavljaju njihovi legitimni predstavnici. Ta stalna politika za ravnopravnost je kontinuirana, na tome radimo godinama, temeljito i sustavno. To govorimo kao susjed i saveznik i vjerujem da će brojni Hrvati izaći na izbore u nedjelju", kazao je Plenković.

Premijer je govorio i o popunjenosti hrvatskog skladišta plina te kazao da je Okoli prema planu na 90 posto popunjenosti plinom: "Reagirali smo pravovremeno i organizirano. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, koji ide na još jedan izvanredni sastanak ministara energetike, zagovarat će stajalište da se pronađe globalno ili europsko rješenje koje će omogućiti limitiranje cijena plina. Bez toga ćemo teško stati na kraj špekulacijama i rastu cijena plina.''

Što se tiče situacije u Ini, kazao je da je Nadzorni odbor te kompanije primio na znanje ostavke članova Uprave te je istaknuo da su hrvatski članovi otišli bez otpremnina: ''Zadaća koju ćemo dati novim članovima Uprave jest da se mora odmah intenzivno pristupiti radu na promjeni modela upravljanja da se afere više ne bi ponavljale.''

Pročitajte i ovo Ilustracija RADNIČKA PRAVA Stiže novi Zakon o radu: Pogledajte koje sve promjene čekaju poslodavce i radnike

Osvrnuo se i na nevrijeme koje je sinoć pogodilo Rijeku te je kazao da je maloprije razgovarao s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom, a ministar mora, prometa i infrastrukture te potpredsjednik Vlade Oleg Butković popodne će ići u Rijeku: ''Imamo više nego jasne klimatske promjene, gdje se vrlo brzo događaju ekstremne prirodne nepogode. Razgovarali smo i s gradonačelnikom Čazme o onome što se dogodilo prije dva tjedna. Pomoći ćemo u mjeri u kojoj Vlada može pomoći.''

Plenković je na kraju uvodnog govora čestitao policajkama i policajcima te ministru unutarnjih poslova i potpredsjedniku Vlade Davoru Božinoviću Dan hrvatske policije i blagdan njihova zaštitnika sv. Mihovila. 

Pročitajte i ovo Parlametar OTVORENOST I SIGURNOST Doznajemo hoće li građani uskoro moći na zabranjeni trg: "Na temelju prikupljenih saznanja..."

Dan ranije u Saboru je održano Aktualno prijepodne, koje se trebalo održati na početku jesenskog zasjedanja prije dva tjedna, ali je bilo odgođeno zbog spriječenosti Plenkovića, koji je bio u izolaciji zbog zaraze koronavirusom. 

''Mislim da su svi članovi Vlade argumentirano odgovarali na pitanja saborskih zastupnika'', ustvrdio je premijer.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "DUHOVIT SABORSKI AKTUALAC" Plenković o Ini: "Ne može ostati ovako kako je, nije normalno da se donose takve odluke"

Polugodišnji proračunski manjak 3,5 milijardi kuna

Ukupni prihodi državnog proračuna u prvom polugodištu iznosili su 79,3 milijarde kuna, a rashodi 82,8 milijardi kuna te je manjak državnog proračuna i u prvom polugodištu iznosio 3,5 milijardi kuna ili 0,7 posto BDP-a, izvijestio je ministar financija Marko Primorac predstavljajući polugodišnji izvještaj o izvršenju Državnog proračuna za prvo polugodište 2022. godine, koji je Vlada prihvatila i poslala ga u Sabor.

Ukupni polugodišnji prihodi državnog proračuna kuna veći su u odnosu na prvo lanjsko polugodište za sedam posto, a rashodi su manji za 1,4 posto, rekao je Primorac.

Izvanproračunski korisnici državnog proračuna iskazali su višak od 1,2 milijarde kuna ili 0,3 posto BDP-a, a lokalna i područna te regionalna samouprava i županijske uprave za ceste zabilježile su višak od 2,2 milijarde kuna, odnosno 0,5 posto BDP-a.

Primorac je istaknuo da makroekonomski pokazatelji u prvom polugodištu ukazuju da nepovoljne globalne okolnosti u vidu, prije svega, gospodarskih posljedica ruske invazije na Ukrajinu i naglašene inflacijske pritiske zasad nisu ozbiljnije ugrozile rast hrvatskoga gospodarstva.

Podsjetio je da je BDP u prvom polugodištu realno porastao za 7,4 posto u odnosu na prošlu godinu, a industrijska proizvodnja porasla je za 2,8 posto.

Ukupan broj noćenja turista porastao je za 128 posto, a u prvom polugodištu ostvaren je i rast broja osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje od 2,6 posto, što, kako je rekao, ukazuje na povoljne trendove na tržištu rada.

Dodao je da je prosječan broj registriranih zaposlenih u prvom polugodištu bio 120,3 tisuće i manji je za 19,5 posto u usporedbi s istim razdobljem 2021.

Inflacija je u prvom polugodištu iznosila 8,6 posto, a njezinu rastu najviše je pridonio međugodišnji rast cijena hrane i bezalkoholnih pića, za 12,5 posto, te energije, 16,3 posto, ponajviše kao rezultat viših cijena goriva i maziva, koji su poskupjeli za 28,6 posto.

Za još mjesec dana snižene visine trošarina za najprodavanije energente

Vlada je donijela Uredbu kojom se zadržavaju snižene visine trošarina za najprodavanije energente - bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo u idućih 30 dana, počevši s prvim danom listopada.

"S obzirom na to da se snižene visine trošarina, propisane važećom uredbom o izmjeni uredbe o visini trošarina na energente i električnu energiju, prestaju primjenjivati 30. rujna 2022., a i dalje egzistiraju okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata, predlaže se zadržavanje snižene visine trošarina za najprodavanije energente - bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo za razdoblje od 30 dana i to za 800 kuna na tisuću litara bezolovnog motornog benzina te 400 kuna na tisuću litara dizelskog goriva, odnosno 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina i 40 lipa po litri dizelskog goriva ", rekao je Primorac.

Visine trošarina, kazao je, i dalje su usklađene s minimalnim trošarinama koje su propisane odgovarajućom EU direktivom. Snižene trošarine donesene ovom uredbom primjenjivat će se u razdoblju od 30 dana, počevši s 1. listopada 2022.

Ministar financija kazao je i da je Vlada od 7. ožujka ove godine u šest navrata mijenjala uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju s ograničenim razdobljem važenja radi sniženja trošarina na dizelsko gorivo i bezolovni benzin, a u okviru mjera za ublažavanje povećanja cijena energenata.

U dokumentima Vlade podsjeća se je od 1. siječnja 2019. godine uveden novi institut povrata dijela trošarine za dizelsko gorivo koje se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika kamionima odnosno autobusima, te od 1. siječnja 2020. godine povrat dijela trošarine za dizelsko gorivo koje se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika željeznicom, a kako bi se smanjili troškovi prijevoza i ojačala konkurentnost poduzetnika u tom sektoru.

Na godišnjoj razini iznos povrata dijela plaćene trošarine za dizelsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe bio je 200 milijuna kuna, a putnika 32 milijuna kuna, odnosno ukupno 232 milijuna kuna.

Za vrijeme važenja danas donesene uredbe očekuje se smanjenje prihoda državnog proračuna od trošarine na energente u visini od 108,4 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Održavaju se predizborni skupovi Opći izbori u BiH u nedjelju, Plenković iz Livna: "Želimo da Hrvati u BiH budu istinski ravnopravni, ni manje ni više"

Plenković je prvi dio dana proveo u posjetu Bjelovaru povodom Dana Grada te Dana bjelovarskih branitelja, a u ranim poslijepodnevnim satima održan je sastanak pregovaračkog odbora Vlade i predstavnika sindikata javnih službi o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene