Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šteta ugledu policije

U porastu kriminal u policijskim redovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pijani policajac koji je s 2 cijela 06 promila alkohola u krvi prije nekoliko dana prouzročio lančani sudar, samo je jedan u dugom nizu djelatnika MUP-a koji su se ogriješili o zakon. Posljednjih godina pojedini 'čuvari pravde', krali su, krijumčarili, silovali, pa čak i ubijali.

Smrskani mercedes potpuno pijanog policajca, smrskana Opel Astra, 38-godišnjakinje koju je teško ozlijedio, zaletjevši se u nju dok je čekala na semaforu. S druge strane, na splitskom županijskom sudu, nepravomoćno je osuđeno dvoje bivših policajaca zbog primanja mita, na jednu i tri godine zatvora uvjetno. To su samo prošlotjedni primjeri kršenja zakona onih koji bi ga trebali štiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović

'U svakom slučaju riječ je o događajima koji nanose štetu ugledu policije', rekla nam Ivana Modrić iz ravnateljstva policije. I dok ih je u cijeloj 2008-oj godini bilo manje od 140, samo u prvih 6 mjeseci 2009., više od 180 puta policajci su kažnjeno gonjeni. Pod ravnateljskom palicom Vladimira Fabera policija se žešće, nego ikad prije, obračunavala s prekršiteljima zakona u svojim redovima. Možda i u ovoj statistici leži razlog njegove smjene.

U četiri godine zbog zločina otkaze dobilo 400 policajaca

'Samim brojem podnijetih prekršajnih i kaznenih prijava kao i provedenim stegovnim postupcima protiv policijskih službenika, možemo reći da se policija suočava i s takvim policijskim službenicima' dodala je Modrić. Više od 400 policajaca u posljednjih pet godina udaljeno je iz službe zbog počinjenih zločina, silovanja, ubojstava, razbojstva, zloporabe droge i drugih. No, uspjeh je nemjerljiv, jer nikada sa sigurnošću ne može biti utvrđeno koliko korumpiranih policajaca još ordinira. A 'čuvara reda' drastično nedostaje.

'Kad mi kao građani zovemo policiju onda čovjek pita, gdje je policija, a radi se o tome da policije nema nikada dovoljno', istaknuo je Dubravko Jagić iz Sindikata policije. Iz sindikata uvjeravaju kako je samo Zagrebu potrebno još najmanje tisuću, a cijeloj Hrvatskoj, više od četiri tisuće plavaca za održavanje reda i mira, no mnogi vjeruju da nije stvar u brojkama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene