Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blokiran račun, isključena struja

Kerum traži sastanak s premijerom zbog Spaladium arene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitski gradonačelnik Željko Kerum zatražio je sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem na kojem bi razmotrili kako prevladati teškoće sa Spaladium arenom kojoj je blokiran račun i isključena struja zbog neplaćenih računa za potrošenu električnu energiju, najavio je danas dogradonačelnik Jure Šundov.

Povratnu informaciju očekujemo ovog tjedna, rekao je splitski dogradonačelnik, dodajući kako na sastanku u vladi gradski čelnici žele predložiti nastavak gradnje poslovnog centra s garažom u sklopu Spaladium arene, čiji je završetak, po ugovoru o javno-privatnome partnerstvu, bio planiran do 31. prosinca 2011., ali to se nije dogodilo zbog recesije.

U taj bi centar smjestili gradsku upravu, komunalna poduzeća, a Ministarstvo pravosuđa u njega bi moglo preseliti splitski Općinski sud iz vojarne Dračevca te Upravni sud koji želi imati u Splitu, rekao je Šundov i dodao kako bi se u tom slučaju zgrada Banovine u kojoj je sada gradska uprava pretvorila u hotel. Država, to jest Ministarstvo pravosuđa i grad Split bili bi dovoljni jamci za takav centar jer bi se znali krajnji korisnici, smatra Šundov.

Osvrnuvši se na blokadu računa u Spaladium areni, istaknuo je kako grad Split tvrtki "Sportski grad", koja upravlja tom arenom, neće plaćati dug od 10,5 milijuna kuna dok se s vladom ne razmotri kako postupiti u slučaju arene. Tvrtku "Sportski grad" utemeljio je konzorcij tvrtaka Konstruktora, IGH i Dalekovoda, koji je ugovorom o javno-privatnome partnerstvu s gradom Splitom i vladom gradio Spaladium arenu kako bi se u njoj mogle igrati utakmice Svjetskoga rukometnog prvenstva u Hrvatskoj 2009. godine.

Konzorcij je dužan bankama 15 milijuna kuna, a grad Split je dužan konzorciju, to jest njegovoj tvrtki 'Sportski grad' 10,5 milijuna kuna i mi smo taj dug spremni platiti, ali da se on usmjeri u banke, a ne da tvrtka 'Sportski grad' tim novcem podmiruje obveze dobavljačima - HEP-u ili Vodovodu te plaće zaposlenicima, čime bi umanjila novac koji je dužna bankama, objasnio je Šundov.

Također je istaknuo kako bi po ugovoru o javno-privatnome partnerstvu grad i država u 30-godišnjem razdoblju Spaladium areni morali uplatiti oko milijardu i 80 milijuna kuna jer na mjesec za tu namjenu uplaćuju oko tri milijuna kuna, a zauzvrat nemaju nikakvu ekonomsku korist. Šudnov ističe kako taj ugovor prije pet godina nije sklopila sadašnja gradska uprava s gradonačelnikom Željkom Kerumom na čelu, koji je došao na vlast prije tri godine.

Vlada Jadranke Kosor 28. srpnja 2011. donijela je zaključak na temelju kojeg bi, ako se provede izmjena GUP-a, Splitu darovala 12.000 metara četvornih površine onog dijela neizgrađene čestice zemljišta kod Spaladium arene na kojem je planirana gradnja poslovnog tornja s poslovnim prostorijama i trgovačkim centrom. Budući da se u međuvremenu na parlamentarnim izborima promijenila vlast, potreban je sastanak s Milanovićevom vladom, rekao je Šundov. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentirao istragu PNUSKOK-a Kerum: Da imaju išta, odavno bi me obisili Slika nije dostupna Pomoćnica ministrice kulture 'Nećemo se niti možemo na silu miješati u dimenzije križa na Marjanu'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene