Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro u Zagrebu

Hrvatski rally vozač o najzabavnijoj utrci: U moru urnebesnih vozila niz stazu će se spustiti i jedan jastog

Juraj Šebalj (Foto: Anamaria Batur) - 5
Juraj Šebalj (Foto: Anamaria Batur) - 5 Anamaria Batur
Aktualno Galerija Juraj Šebalj (Foto: Anamaria Batur) - 1 Juraj Šebalj (Foto: Anamaria Batur) - 1 Foto: Anamaria Batur Juraj Šebalj (Foto: Anamaria Batur) - 5 Juraj Šebalj (Foto: Anamaria Batur) - 5 Foto: Anamaria Batur Juraj Šebalj (Foto: Anamaria Batur) - 4 Juraj Šebalj (Foto: Anamaria Batur) - 4 Foto: Anamaria Batur +0 Juraj Šebalj (Foto: Anamaria Batur) - 2 Galerija 1/4 >>
Red Bull Soapbox utrka 14. rujna zauzet će centar Zagreba, a najotkačenije jurilice na stazi garantiraju zabavu. Ekipe koje su poslale najbolje i najkreativnije skice svojih vozila počele su s njihovom izradom. Stručni žiri, čiji je član i poznati hrvatski vozač automobilskih rallyja Juraj Šebalj, odabrao je 60 jurilica iz kućne radinosti. Šebalj je za DNEVNIK.hr otkrio kakva ćemo sve vozila vidjeti na utrci, a uputio je i važnu poruku natjecateljima.

Sredinom rujna centar Zagreba postat će poprište jedne od najzabavnijih utrka – Red Bull Soapbox utrke. Čak 60 jurilica iz kućne radinosti sjurit će se niz strmu stazu, a odluku o tome koja vozila će se naći na startnoj liniji donio je stručni žiri. Jedan od članova žirija za odabir skica koje će postati vozila bio je i hrvatski vozač automobilskih rallyja Juraj Šebalj  kaže da se pred žirijem našlo oko 200 skica.

More maštovitih skica

Pročitajte i ovo Juraj Šebalj Potaknut tragedijom VIDEO Poznati vozač relija otkrio ''trik'' koji spašava živote kada vas uhvati umor za volanom: ''Nema heroja, nema hrabrih i nitko nije superman. Žrtvuj prokletih 20 minuta'' Red Bull Soapbox (Foto: Dnevnik.hr) Otkačeni spust samo za najhrabrije Završila spektakularna Red Bull Soapbox utrka centrom Zagreba: Evo tko je uzeo medalje

''Moja prva ideja je bila da vidimo kreativnost i sigurnost, ali kada sam vidio prvih 10 skica, vidio sam da se kod nas, na našem podneblju, radi o nečem drugom. Radi se većinom o hrani i o takozvanim službenim vozilima. Takvih je skica najviše'', rekao nam je Juraj.

Našlo se tu svega – ćevapa, peciva, a ima i odojka. ''Od službenih vozila mislim da je sve, od igle do lokomotive. Prva pomoć, mislim da postoje čak i ona nosila na kotačima, pauk-služba, vatrogasci, njih je bilo dosta. I, naravno za kraj, pogrebno vozilo'', otkrio je Šebalj samo dio iznenađenja među skicama koje je stručni žiri morao odobriti ili odbiti.

Juraj Šebalj (Foto: Anamaria Batur) - 5 Juraj Šebalj (Foto: Anamaria Batur) - 2 Foto: Anamaria Batur

Nisu sve skice dobilo zeleno svjetlo. Prošle su samo one koje ispunjavaju tehničke uvjete. U izradi vozila timovi nisu prepušteni sami sebi, već postoje pravila kojih se moraju strogo držati. Osim što svi natjecatelji obavezno moraju imati kacige, Šebalj kaže da vozilo ne smije biti teže od 70 kilograma.

''Mora biti sigurno. Šasija mora biti dobro napravljena da može podnijeti skok. Izabrali smo i nekoliko trokolica. Ako netko skoči s trokolicom, svaka čast. Njemu će definitivno treba kaciga. Zato imamo prvu pomoć, hitnu pomoć i pogrebno vozilo'', rekao je kroz smijeh Juraj.

Teško je odoljeti utrci

U moru maštovitih skica otkačenih jurilica, Juraju Šebalju najdraža je ona tima Baracuda Racing. Oni će se niz stazu sjuriti u velikom – jastogu. I ovom poznatom vozaču automobliskih rallyja teško je odoljeti spuštanju niz centar Zagreba u smiješnom vozilu. ''Mogao bih napraviti neku životinju. Možda bih bio ljenjivac. Ili čudnovati kljunaš. Ili zebra. Ili vojnik'', neodlučan je Šebalj kada ga pitamo kakvu bi jurilicu on napravio za utrku.

Juraj Šebalj za sve natjecatelje Red Bull Soapbox utrke ima važnu poruku: ''nije baš po pravilima, ali poruka svim timovima je da na kočnice definitivno treba obratiti pažnju. Međutim, nemojte zaboraviti i na auspuhe''.

Natjecatelji timova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije će se 14. rujna naći na startnoj liniji utrke koje će se protezati od Kazališta Komedija do Manduševca, a odluci o pobjednicima će, među ostalima, svoj doprinos dati i hrvatski veslač Martin Sinković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene