Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odakle im smirenost?

'Japanci su i tijekom drame dostojanstveni zbog časti samuraja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se Japan bori s nuklearnom dramom nakon razornog potresa i tsunamija, cijeli svijet je zadivljen njihovim dostojanstvom i pribranošću.

Voditelj ureda Hrvatske turističke zajednice u Japanu, Eduardo Tripković Katayama, polu Japanac, polu Hrvat otkriva tajnu smirenosti japanskog naroda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bliži se sezona Vodi se borba za svakog gosta: Hrvatska predstavljena na turističkom sajmu Ilustracija Šef HTZ-a Kristjan Staničić Nijemci su Hrvatima dragi gosti, ali upozoravaju: ''Trebate biti oprezni, cijene se ne mogu dizati beskonačno''

'To je Japan. Neki znaju, zemlja samuraja, to je taj njihov bushido. To je jedna čast življenja, čast kolektiva i vjerojatno oni zbog toga ne pokazuju toliku paniku, nego pokušavaju da svi nekako u harmonoiji, iako je teško, da svi zajedno to i prebrode', rekao je Katayama.

>> Strahuje se da pumpe reaktora neće raditi niti nakon dovođenja struje

>> Unatoč krizi Japan zbog političkih podjela neće oformiti veliku koaliciju

Voditelj HTZ-a u Japanu objasnio je da su Japanci pripremljeni za potrese. 'Oni često imaju i potrese i tsunamije, nuklearnih problema baš i nemaju često na sreću, ali čak i u tim slučajevima osjeća se da su malo uzrujani, ali pokušavaju to smiriti kolektivno. Koliko ja znam u utorak će svi ljudi u Tokiju početi raditi', dodao je.

Katayama je ispričao da su aerodromi u Japanu puni ljudi. 'Vjerujem da mnogi žele napustiti zemlju, pogotovo stranci, djeca i žene. Ja kad sam krenuo prema Europi aerodrom je bio pun ljudi, redovi od stotinjak metara, čekao sam sat i pol. Put mi je trajao više od 35 sati i nakon mnogo presjedanja napokon sam stigao u Hrvatsku', rekao je.

'Nije mi bilo lako otići jer sam i Hrvat i Japanac, moja domovina je Japan, koji je u strašnim problemima, otići mi je bilo nelojano, ali prošli mjesec sam se oženio i čekamo dijete pa sam kao budući otac prevagnuo'.

Katayama se zahvalio svim Hrvatima i prijateljima koji su ga kontaktirali. 'Znam kakva je situacija u Hrvatskoj, a našli su osjećaja i duše da suosjećaju i žele pomoći, Hrvatska je pokazala dušu', rekao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene