Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIDEO: Prve snimke iz razorene nuklearke

UŽIVO: Strahuje se da pumpe reaktora neće raditi niti nakon dovođenja struje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija AFP javlja kako su u vodi iz slavina u Tokiju pronađeni tragovi radioaktivnog joda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijeti novi val radioaktivnosti Probijen reaktor 3? Slika nije dostupna Radijacija stagnira Raste nada da je voda došla do bazena u reaktoru 3, stigla i struja


Free video streaming by Ustream

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju objavila je kako japanske vlasti razmatraju zamjenu zabranu prodaje svih prehrambenih namirnica iz prefekture Fukushima. Također, iz tvrtke TEPCO izviješteno je da su šestorica radnika izložena prekomjernoj radijaciji.

Svjetska nuklearna agencija je objavila kako nije sigurno da će pumpe raditi niti nakon što se ponovno do njih dovede struja. Čelnici IAEA su rekli da je situacija u Fukushimi ista kao i u petak. Nadaju se da će struja u reaktoru 2 danas biti uspostavljena.

Novi potres

Japan je zatresao i novi potres jačine 5,9 stupnjeva po Richteru, na udaljenosti 140 kilometara sjeveroistočno od Tokija. Agencija Reuters prenosi kako su se zgrade u Tokiju tresle. Potres se dogodio oko 10 sati po lokalnom vremenu.

Struja u reaktoru 2

Agencija Reuters javlja kako su tehničari u nuklearki Fukushima Daiichi uspjeli spojiti rashladni sustav reaktora 2 nazad na struju putem vanjskog električnog kabela.

Japanska vojska objavila je video materijal snimljen tijekom gašenja reaktora 3 u nuklearki Fukushima. To su ujedno i prve snimke iz same nuklearke otkako otkako se dogodila havarija, koja je bila posljedica razornog potresa i tsunamija.

Ozračeni špinat i mlijeko

Ministar zdravstva Kohei Otsuka obznanio je danas kako je visoka količina radijacije otkrivena u špinatu, mlijeku te još nekoliko farmerskih proizvoda, na područjima koja se nalaze blizu nuklearke Fukushima. Radijacija otkrivena u špinatu i navedenim proizvodima, za koje Otsuka tvrdi da se radi o tri ili četiri vrste, zasad ne predstavlja opasnost po zdravlje čovjeka.

Reaktori 5 i 6 imaju struju

Japanska vlada objavila je kako je opskrba strujom djelomično obnovljena na dva od šest reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi. Rashladni sustavi na ta dva reaktora su operabilni. Napori da se struja vrati i u preostale reaktore, odnosno njihove rashladne sustave i dalje se nastavljaju.

Japanska agencija za nuklearnu sigurnost izvijestila je na konferenciji za medije, kako je dizelski generator na reaktoru 6 nuklearke upaljen i kako je nastavio s radom. Ista agencija potvrdila je i kako je rashladna pumpa na reaktoru 5 još uvijek upotrebljiva, a radnici su počeli s rashlađivanjem bazena tog reaktora od rano jutros po lokalnom vremenu.

>> Ako je ne uspiju spasiti, Fukushimu će zabetonirati

Iz TEPCO-a su izvijestili kako će trebati neko vrijeme da se reaktor 2 ohladi, zbog vremena potrebnog da se u pogon vrate sve komponente rashladnog sustava, prenosi agencija Kyodo.

Rano jutros po lokalnom vremenu radnicima u nuklearku, u gašenju se pridružila i vatrogasna jedinica iz Tokija, koja je na reaktor 3 ispalila 90 tona vode. U međuvremenu japanska vojska mjeri temperature u reaktorima, pomoću helikoptera. I dalje se vjeruje kako su reaktori 1, 2 i 3 u havariji pretrpjeli znatnu štetu, odnosno da se dogodilo djelomično taljenje njihovih jezgri.

U 8.10 sati po lokalnom vremenu, na zapadnom ulazu u nuklearku zabilježena je relativno visoka razina radijacije od 830,8 mikrosiverta po satu, no već u 9 sati razina radijacije se više nego dvostruko smanjila, na 364,5 mikrosiverta po satu, prenosi japanska televizija NHK.

U katastrofalnom potresu jačine 9.0 stupnjeva po Richteru i tsunamiju, koji su prije osam dana pogodili sjeveroistočni dio Japana, dosad je prema službenim brojkama poginulo 7.653 osoba, dok se 11.746 smatraju nestalima, što je ukupno 19.399. Bez krova nad glavom ostalo je 387.000 Japanaca, koji su raspoređeni po 2.200 prihvatilišta. Japanske vlasti strahuju da bi broj žrtava mogao biti i daleko veći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene