Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzgajivači nezadovoljni

Znamo li što nam je na tanjuru? Gledajući deklaracije nije lako zaključiti jedemo li uistinu domaće meso

Meso/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Meso/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Meso/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Meso/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Meso/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Meso/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Meso/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Afera sa zaraženim goveđim mesom iz Poljske uzbunila je građane svih zemalja u kojima je otkriveno. No, čini se, afera je pokrenula i hrvatske uzgajivače pa su od Ministarstva zatražili preciznije i jasnije deklariranje domaćeg mesa. Zahtijevaju da se ponovno uspostavi sljedivost mesa od farme do stola.

Deklaracije na kojima su trgovački lanci navedeni kao proizvođači mesa, hrvatskim uzgajivačima su neprihvatljive."Kada na jednoj deklaraciji na mesu piše da je proizvođač u Vukovarskoj ili Slavonskoj aveniji, a vi svi znate da tu nema farme, onda se ta deklaracija mora pod hitno mijenjati", smatra Zvonko Širjan iz Odbora za tovno govedarstvo.

Pročitajte i ovo Purice Samo da nije prazan Nešto novo na slavonskom stolu? Kad se priprema purica, a kad prasetina - znaju oni koji čuvaju tradiciju Kupnja pred blagdane Približava se Božić Cijene podivljale uoči blagdana: "Skupo, jako skupo, mi penzići ne možemo si to priuštiti"

U udruzi za zaštitu potrošača slažu se da je takva praksa problematična. "Potrošač u niti jednom segmentu, baš nikada ne bi smio biti prevaren, obmanut ili u ovom slučaju čak da se dovodi u upit njegov materinji jezik", uvjeren je Igor Vujić, predsjednik Udruge potrošač.

Na jednom takvom pakiranju mesa provjerili smo, razumiju li građani iz deklaracije odakle je stiglo meso na policu u trgovini, a potom i na njihov tanjur.

Tajani je sporno što je distributer naveden kao proizvođač. Jasna pak kaže: "Ma oni to uvezu gdje im padne na pamet".

Ministar poljoprivrede Tomislav Ćorić, čini se, smatra kako građani sami mogu riješiti problem kvalitete mesa koje jedu.

"Mi trebamo poštivati hrvatske proizvode i kupovati hrvatske proizvode pa neće biti problema s uvoznom robom".

No, kako na deklaraciji zapravo nema informacije gdje je točno životinja uzgojena, ljudima očito nije jednostavno razlučiti kupuju li uistinu domaće meso.

"Tražimo rješenje kako bi mogli taj proizvod deklarirati, kako bi ga mogli označiti da ga kupac prepozna, da to bude vidljivo, velikim oznakama, ako treba i u različitim bojama", poručuje Željko Kraljičak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

A dok se nadležni ne dogovore oko boja, zastavica, logotipa i sličnog, potrošačima ostaju sitna slova.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
Aktualno "Još samo koja fontana i bit će super": Kako će izgledati zagrebački Manhattan na Savi i tko bi ga mogao graditi? Projekt izgradnje Novog Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) Projekt izgradnje Novog Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Barbara Golja i prof. dr. Tihomir Jukić (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska "Još samo koja fontana i bit će super": Kako će izgledati zagrebački Manhattan na Savi i tko bi ga mogao graditi? 1/2 >>

Aktualno Porto izbacio Romu nakon produžetaka: VAR presudio Rimljanima Slavlje igrača Porta (Foto: AFP) Slavlje igrača Porta (Foto: AFP) Foto: Afp Slavlje igrača Rome (Foto: AFP) Slavlje igrača Rome (Foto: AFP) Foto: Afp Daniele De Rossi (Foto: AFP) Daniele De Rossi (Foto: AFP) Foto: Afp Tiquinho Soares (Foto: AFP) Tiquinho Soares (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Porto - Roma (Foto: AFP) Nogomet Porto izbacio Romu nakon produžetaka: VAR presudio Rimljanima 1/5 >>  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene