Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne bacajte smeće u prirodu

Svjetski ekološki dan obilježila i Hrvatska: Akcijom Boranka počela pošumljavanja požarišta, a ronioci čiste podmorja

Aktualno Galerija Dan čišćenja prirode - 8 Dan čišćenja prirode - 8 Foto: DNEVNIK.hr Dan čišćenja prirode - 1 Dan čišćenja prirode - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dan čišćenja prirode - 2 Dan čišćenja prirode - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dan čišćenja prirode - 3 Dan čišćenja prirode - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 Dan čišćenja prirode - 4 Galerija 1/9 >>
U subotu 18. rujna obilježen je Svjetski ekološki dan ili Zelena čistka. I u Hrvatskoj su ga brojne eko-udruge obilježile svojim akcijama. Tako je velika akcija održana na području Žrnovnice kraj Splita, jedna u Rijeci, a pridružile su se i ronilačke ekipe s čišćenjem podmorja.

Rijeka Žrnovnica na rubu Splita pravo je izletište za brojne Splićane. No, u njenom koritu i okolici često završi smeće.

''Poanta je da naši građani, kad šetaju uz oazu na istoku Splita, ne bace taj komad smeća'', poručuje Rade Popadić, predsjednik udruge Žrvanj.

Zato je stotinjak sudionika u organizaciji udruge Žrvanj odlučilo još jednom pročešljati grmlje uz obalu.

Zelena čistka na Žrnovnici održava se već sedmu godinu. Smeća ima, ali sve manje.

''Najbitnija u očuvanju okoliša je moja i tvoja, prijatelju, svijest. Svijest da je to tvoj dom'', kaže splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POPULARNA BORNAKA Počinje najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta, evo kako se možete prijaviti

Podstranu često poharaju požari, a okolna su mjesta posljednjih godina bila crno zgarište. Sada su zelena, ali pusta. Provodi se akcija pošumljavanja Boranka.

I u gradu Rijeci i okolici u tijeku je velika akcija čišćenje. Uz udrugu Žmergo izvlačili su se čitavi kauči.

Ekološki dan upotpunio je i niz ronilačkih akcija na moru. U organizaciji udruge Sunce u Kaštelima izvučena je hrpa otpada kao kritika svima koji ne poštuju svijet u kome žive.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene