Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POPULARNA BORNAKA

Počinje najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta, evo kako se možete prijaviti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta, popularna Boranka, počinje u subotu četvrtu godinu zaredom, priopćili su iz Saveza izviđača Hrvatske.

Kako navode, osim njih, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori Boranke, sutra počinju s novim akcijama pošumljavanja požarišta Dalmacije. Ove jeseni pošumljavat će se područja u okolici Splita, u splitskim naseljima Žrnovnici i Gornjem Sitnom.

"Prva akcija pošumljavanja održat će se sutra na području Korešnice (Žrnovnica). Akcija počinje u 10 sati, a za volontere su organizirani besplatni autobusi Prometa koji kreću s terminala u Sukoišanskoj u devet sati. Svim volonterima osiguran je besplatan prijevoz do i od lokacije pošumljavanja, sadnice, zaštitna oprema, alat za sadnju, stručni nadzor radnika Hrvatskih šuma te voda, sendviči i voće", poručuju.

Akcije pošumljavanja će se održavati idućih pet subota, zaključno sa subotom 16. listopada. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na mobitel organizatora 091 3639 942, a prijava za besplatan prijevoz autobusom je obvezna s obzirom na to da je broj mjesta ograničen.

Autobusi za besplatan prijevoz volontera kreću svake subote u devet sati s terminala u Sukoišanskoj u Splitu, navode.

Boranka je u protekle tri godine okupila 7300 volontera iz svih krajeva Hrvatske i iz inozemstva, koji su na mjestima koja je bio zahvatio požar u okolici Splita, Solina, Makarske i Zadra posadili više do 85 tisuća novih stabala, čime je je ta akcija postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i primjer kako okupiti mnogobrojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode.

U Savezu izviđača Hrvatske ističu kako su primjer Boranke već počele primjenjivati i druge europske države, a zbog svoje originalnosti i učinkovitosti, ona je već sada postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u povijesti Hrvatske. Tako je, uz mnoga domaća i svjetska priznanja, nedavno osvojila i jednu od najvažnijih europskih nagrada – nagradu Europskog parlamenta "Europski građanin" koju će organizatori Boranke primiti u studenome u Bruxellesu.

"U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne druge institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima. Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, Grad Split osigurava besplatan prijevoz volontera autobusima, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode", stoji u priopćenju.

Kao pokrovitelji, Boranku već godinama podupiru Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.

Glavni sponzori, simbolično nazvani Glavni PoBORitelji ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic i Henkel, navodi se na kraju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene