Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njemački predsjednik o moralu i politici

Gauck: 'Imat ćete puno posla s prljavštinama poput korupcije!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će se još dugo baviti prevladavanjem nasljeđa iz prošlosti, korupcijom, krivnjom starijih generacija, ali još duže etabliranjem dostojanstva prava u svome političkom i društvenom sustavu, rekao je u petak u Zagrebu njemački predsjednik Joachim Gauck.

'Imat ćete puno posla s prljavštinama poput korupcije, ali još više kako bi etablirali dostojanstvo prava. Ako u politici ima išta svetoga, onda bi taj prostor moglo ispuniti pravo', rekao je Gauck koji je zajedno s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem na Pravnom fakultetu održao predavanje o moralu i politici.

Njemački predsjednik, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, rekao je da taj cilj nijedno društvo nikada neće postići, ali treba ustrajati u tome da se pravo nikada ne prilagođava politici, kao u bivšem DDR-u odakle on dolazi ili u bivšoj Jugoslaviji koje je Hrvatska bila dio.

'To je pionirski posao koji ćete morati obaviti', poručio je Gauck studentima prava i kao dobar primjer naveo Njemačku koja je ustavom definirana kao socijalna pravna država. 'To je element morala koji se očituje u temeljnom dokumentu. To je izvedivo i može se živjeti na taj način', poručio je Gauck.

Pročitajte i ovo Ukrajinski tenk u regiji Harkiv Sve se ispituje Velika čistka! Ukrajinska policija istražuje desetke slučajeva u vojsci: "U ovom trenutku to je iznimno strašan zločin" Prosvjed Kaos na ulicama VIDEO Prosvjednici bacaju molotovljeve koktele na zgradu albanske vlade: Optužuju premijera za nepotizam i korupciju

>> Premijer Milanović primio njemačkog predsjednika

Predsjednik Josipović podsjetio je na proces pretvorbe i privatizacije u Hrvatskoj i ocijenio da je to jedno od pitanja gdje je do punog izražaja došlo do sukoba morala, politike i prava.

'U dobroj mjeri sve je bilo po zakonu, bilo je i teških kaznenih djela, ali nije bilo političke volje da ih se kazni pa je nastupila zastara', rekao je Josipović. 'Imali smo pravne instrumente, ali nismo ih koristili', dodao je.

Po njegovim riječima, Hrvatska je zemlja 'pravnih skokova', a jedan od njih bio je uvođenje načela nezastarjevanja privatizacijskog kriminala koje se već počelo provoditi u djelo. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene