Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte zašto

Fjaka - Bogom dano stanje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ma kakva nirvana i zen! Imamo mi svoju fjaku!

Rijetki su oni koji u ove tople dane ne razmišljaju o dva tjedna godišnjeg, kada ćemo barem nakratko baciti mozak na pašu. Sve je i sada nekako usporenije, svi gledaju kako ugrabiti hlad, nešto hladno i malo zuriti u prazno.

Pročitajte i ovo Provjereno: Matej Pešut i Danka Derifaj, reporterka Provjerenog Javno je (ne)bitno "Ravnatelj na službenom putu": Reporterka Provjerenog razotkrila bezočnu laž Iva Radić - 1 Suočavanje s prošlošću Vukovarka koja 30 godina traži istinu o sudbini svojeg oca: Zašto se ništa nije pomaknulo s mrtve točke?

Opis je to koji ne odudara previše od onog tako željenog pojma fjake. Stanja, za kojeg Splićani kažu da im je Bogom dano. Ne samo njima, reći će ostatak Dalmacije, pa i šire. Kako bilo, nekako se ta riječ ipak najviše veže za dalmatinsku metropolu. Tamo ćema vam svi reći, pa to je jednostavno dio životnog stila.

Majka troje djece, Maja, rođena je Splićanka, premda sad živi u okolici, točnije Podstrani. Sjeća se da kad je bila dijete, između 14 i 17 sati, sve je stajalo. Ni muha se ne bi čula na zidu. Stariji bi odmarali, djeca isto ili bi se nekako tiho zabavljala. I danas je tako. Barem u njezinoj obitelji. Djeca su navikla da je poslijepodne vrijeme za odmor. Nakon što se sve poradi po kući, Maja diže noge na stol i ubije oko, otkrila je Provjerenom.

Da je fjaka stvarno dio kulture i života u Splitu govore primjerice i kafić, ali i moto klub koji nosi to ime. I konobari i bajkeri, svi oni žive tu fjaku, svaki dan. U hladu bora ili jednostavno u kafiću uz kavu ili piće. Svaki razgovor je suvišan u tom trenutku. Od tuda valjda i činjenica da je upotreba vokala najčešća ćakula. O njoj su skladane pjesme, no drugog pisanog traga osim pokoje definicije nema. Fenomen je to o kojem Splićani rijetko govore. Svi tako žive, pa kažu i nema potrebe objašnjavati što je. Eventualno nekom strancu.

I vi ćete je ako Bog da uskoro osjetiti. I zapamtite, kako kaže bajker Kaco iz MK Fjaka iz Splita – 'to je jedna od rijetkih stvari koja je besplatna, može si je priuštiti i onaj bez kune u džepu!'
Što reći!? Fjaka - tako sjajna, tako naša!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene