Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uznemirujuća činjenica

"Može doći do moždanog i srčanog udara": Sve više mladih konzumira ovu vrstu pića u jednoj županiji

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Čak 65 posto učenika osnovnih te 85 posto učenika srednjih škola u Varaždinskoj županiji konzumira energetska pića, pokazali su to rezultati ankete o korištenju energetskih pića provedene u 30 osnovnih i 10 srednjih škola, na uzorku od više od 5300 ispitanika u toj županiji.

Predstavljajući rezultate ankete na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Varaždinu, Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalist neurologije iz Opće bolnice Varaždin, podsjetila je da energetska pića spadaju u skupinu bezalkoholnih napitaka. Kao takva slobodno se prodaju u prehrambenim trgovinama, u kioscima i na svim mjestima koja su dostupna našim mladima, bez ikakvih ograničenja.

"Takva pića sadržavaju neke tvari koje kod mladih osoba mogu izazvati neželjena djelovanja. Ona se očituju u smislu da djeca imaju ubrzani puls, postaju dehidrirana i smušena te mogu osjećati vrtoglavice. Može doći i do posebno štetnih neželjenih događaja, a to je moždani i srčani udar", upozorila je Kiđemet-Piskač.

Dodala je kako je uznemirujuća činjenica da je velik broj učenika - 30 posto osnovnoškolaca i 30 posto srednjoškolaca, imao neke ozbiljnije smetnje prilikom konzumacije.

"Jedan dio njih imao je simptome od strane kardiovaskularnog sustava, takozvano stezanje i bol u prsima, ubrzani rad srca, a velik broj se požalio na mučninu i povraćanje. Nije zanemariv broj da je osam posto učenika imalo smetnje zbog kojih su se ozbiljno zabrinuli za svoje zdravlje", rekla je Kiđemet-Piskač.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Utrkivali se U Zagrebu dječak (13) preminuo nakon što je popio energetska pića: Trčao je s prijateljima i odjednom se samo srušio

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bizarno Nećete vjerovati zbog čega je jedna varaždinska škola evakuirana: Panika, povraćanje, vrtoglavice, a kad tamo...

Podaci o 65 posto osnovnoškolaca i čak 85 posto srednjoškolaca koji konzumiraju energetska pića zabrinjavaju i toga su svjesni i u Varaždinskoj županiji, pa je županijski Savjet za zdravlje pokrenuo inicijativu za edukaciju mladih i njihovih roditelja te učitelja i profesora o štetnosti energetskih pića.

"Znanje je moć i Varaždinska županija će i dalje davati potporu svom Odjelu za zdravstvo kao i ravnateljima i Savjetu, a sve u cilju kako bi se planirale preventivne aktivnosti i smanjila očita štetnost konzumacije energetskih pića te naša djeca", poručila je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene