Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ugrozio našu nacionalnu sigurnost"

Ekvadorski predsjednik: "Assange je naše veleposlanstvo koristio kao špijunski centar"

Julian Assange (Foto: Arhiva/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno otkrio je razlog zbog kojeg je veleposlanstvo te države u Londonu ukinulo azil i predalo Juliana Assangea britanskim vlastima nakon sedam godina. Moreno kaže da je Assange veleposlanstvo koristio kao svoj "špijunski centar".

Moreno je poručio da niti jedna druga država nije utjecala na odluku Ekvadora o ukidanju azila Julianu Assangeu, osnivaču WikiLeaksa, već je njegova zemlja to učinila zbog opetovanih Assangeovih kršenja sporazuma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pokušavao napustiti zemlju Uhićen čovjek povezan s Julianom Assangeom: ''Postoji urota u cilju destabilizacije zemlje'' Julian Assange (Foto: AFP) Strahuje od izručenja SAD-u Hoće li uskoro iz kućnog pritvora ići u pravi zatvor? Julian Assange tvrdi da mu Ekvador planira ukinuti azil

Ekvadorski predsjednik prozvao je bivšu ekvadorsku vlast da je Assangeu omogućila načine unutar veleposlanstva da se "upliće u događaje" drugih država.

Assangeov odvjetnik te je optužbe nazvao besmislenima, prenosi BBC.

Moreno je prošlog tjedna poručio da je Assange ugrozio nacionalnu sigurnost Ekvadora te da je od Velike Britanije zahtijevao da Assangea ne izruči niti jednoj državi u kojoj bi mogao biti podvrgnut mučenju ili ubojstvu.

Američko tužiteljstvo, podsjetimo, objavilo je da je Julian Assange optužen za urotu zbog pokušaja da pristupi tajnom računalu američke vlade zajedno s bivšom vojno-obavještajnom analitičarkom Chelseaom Manning 2010. godine. Zbog toga mu prijeti maksimalna kazna od pet godina zatvora, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene