Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP) Foto: Afp

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno u javnom se obraćanju osvrnuo na ukidanje azila Julianu Assangeu. Poručio je i kako ga se Ekvador ne boji, te da prijetnje i agresija neće uroditi plodom.


Govor prenosimo u cjelosti: 

Vezani članci Zapečaćen kafić, ilustracija Policija uhitila vlasnicu kafića u pidžami i bez obrazloženja kasno navečer: "Imam zapisnik inspekcije da nije bilo kršenja mjera" Ilustracija U Kostariki uhićen Miroslav Aničić kojeg Hrvatska traži zbog trgovine drogom

"Ekvador je gostoljubiva zemlja i nacija koja ljude dočekuje otvorenih ruku. Naše institucije priznaju vladavinu zakona i međunarodne zakone, kao i instituciju azila. Ekvador kao suverena država azil može dati kome god i kad god želi.

Danas objavljujem kako je agresivno ponašanje Juliana Assangea, njegove prijetnje sigurnosti Ekvadora, dovele su do ukidanja njegova azila u Ekvadoru. Tako da mu je ukinut azil koji je dobio 2012. Šest godina i deset mjeseci ljudi Ekvadora štitili su ljudska prava Juliana Assangea i plaćali su i namirivali sve njegove potrebe u našoj ambasadi u Londonu. Kada sam postao predsjednik Ekvadora naslijedio sam ovu situaciju, a Ekvador je u međuvremenu cijelo vrijeme ispunjavala svoje zakonske obveze prema Assangeu.

Assange je činio upravo suprotno, kršeći sporazume. Osobito je prekršio zapovijed da se ne miješa u unutarnje poslove drugih država. Najnedavniji slučaj se dogodio 2019. kada je WikiLeaks pustio u javnost povjerljive vatikanske dokumente. Ta objava baca sumnju na gospodina Assangea da je i dalje umiješan u rad WikiLeaksa.

Ekvador je zbog toga izgubio strpljenje s Julianom Assangeom.

Pristupio je povjerljivim podacima naše zemlje te ugrozio našu unutarnju sigurnost. Zahtjevao sam od Velike Britanije da gospodina Assangea ne izruči niti jednoj državi u kojoj bi mogao biti podvrgnut mučenju ili ubojstvu.

Prije dva dana došao je direktan napada na državu Ekvador od organizacije koja je povezana s Assangeom. No moja se zemlja nema čega bojati", zaključio je ekvadorski predsjednik Lenin Moreno.