Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro istječe privremena mjera

Ekskluzivne snimke Dnevnika Nove TV: Ruska jahta pod sankcijama isplovila iz trogirskog brodogradilišta

Aktualno Galerija Jahta Royal Romance Jahta Royal Romance Foto: DNEVNIK.hr Jahta Royal Romance Jahta Royal Romance Foto: DNEVNIK.hr Jahta Royal Romance Jahta Royal Romance Foto: DNEVNIK.hr +0 Jahta Royal Romance Galerija 1/4 >>
Megajahta prijatelja Vladimira Putina koju Hrvatska blokira gotovo dvije godine, u vlasništvu je Rusa koji uopće nije obuhvaćen sankcijama – tvrde tako odvjetnici koje je angažirao, a koji su dobili jednu pravnu bitku. Ekipa Dnevnika Nove TV snimila je ekskluzivne kadrove prvog isplovljavanja.

Nakon što je deset mjeseci bila privezana, luksuzna jahta Royal Romance isplovila je u četvrtak iz Trogira. Devedeset metara dugo i dvjesto milijuna eura vrijedno plovilo povezuje se s obitelji Viktora Medvečuka, bliskog suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Do blokada je došlo na temelju zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć Ureda glavnog tužitelja Ukrajine. Jahtu žele prodati i iznosom financirati obranu.

"Sudac istrage, koji je dužan svaka tri mjeseca ispitati postoje li daljnji uvjeti za ovu mjeru, odobrio je privremeno isplovljavanje radi održavanja i izbjegavanja nastanka štete", stoji u objašnjenju Županijskog suda u Splitu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obračun s neistomišljenicima Rusija usvojila novi zakon: Oduzimat će imovinu onima koji su napustili zemlju i koji kritiziraju rat u Ukrajini

Plovidba se odvila po unaprijed određenim pravilima. Na jahti su bili djelatnici lučke kapetanije i policijski službenici pomorske policije, a bila je dozvoljena samo u akvatoriju Splitsko-dalmatinske županije.

Preokret je moguće potaknut i sporom koji vodi odvjetničko društvo iz Zagreba iz kojeg tvrde da je jahta prodana i prije početka ruske invazije.

"Pravi i stvarni vlasnik ove jahte je naš klijent, trgovačko društvo Lanelia Holdings, čiji je krajnji vlasnik fizička osoba, poduzetnik, poslovan čovjek. On nikada nije bio niti se danas nalazi pod bilo kakvim režimom sankcija. Naša stranka se dugo borila da se takva jedna probna plovidba omogući i to je napokon i realizirano, što zacijelo ne bi bio slučaj kada bi jahta bila pod sankcijama", rekla je odvjetnica Ivana Špehar Janković.

Privremena mjera blokade uskoro istječe

Prema dostavljenim dokumentima, odvjetnici uvjeravaju da je Royal Romance kupio ruski nekretninski mag Aleksej Inkin.

"Kupoprodajna cijena je plaćena u cijelosti, za to postoje sve doznake kao međunarodno priznati dokumenti o kupoprodaji", istaknula je Špehar Janković.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić - 1 Budući šef DORH-a Odabir Tudurića nije prošao bez žestokih kritika: "Zbog ovog moramo postaviti pitanje – 'Dokle više?'"

Ti su dokumenti dostavljeni nadležnim tijelima u Hrvatskoj.

"Međutim, do sada su se ti napori pokazali neuspješnima, odnosno dobivamo samo jedne te iste neobrazložene odluke hrvatskog suda kojim se nadalje krše prava njezina vlasništva", ustvrdio je odvjetnik Imon Choudhury.

Privremena mjera blokade od maksimalne dvije godine uskoro istječe.

"U tom smislu naš klijent je podnio Državnom odvjetništvu zahtjev za mirno rješenje spora u kojem je on zapravo najavio da bi mogao potraživati štetu koja mu je već do sada nastala", pojasnio je Choudhury.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pomagači u rovovima Rat u Ukrajini ne vodi se samo oružjem, nego i mačkama! Rusi poručili Ukrajincima da su očajni, a onda se dogodio obrat

Ukrajinska agencija za borbu protiv korupcije već je reagirala. Pišu da ih hrvatska strana uvjerava da nema prepreka za predaju jahte, a priložili su i dopis ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića koji Ukrajincima dopušta obilazak jahte zbog procjene imovine prije prodaje.

Iz spomenutog ministarstva ovaj slučaj u četvrtak nisu htjeli komentirati za Dnevnik Nove TV.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene