Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rupa ima/nema

Cijene u turizmu rastu u nebo, gosti iz jedne zemlje Hrvatskoj su posebno važni: ''Ako to tržište zakašlje, sigurno će se osjetiti kod nas''

Aktualno Galerija Koliko kreveta u turizmu je previše? Koliko kreveta u turizmu je previše? Foto: DNEVNIK.hr Koliko kreveta u turizmu je previše? Koliko kreveta u turizmu je previše? Foto: DNEVNIK.hr Nino Dubretić i Paula Klaić Saulačić Nino Dubretić i Paula Klaić Saulačić Foto: DNEVNIK.hr Nino Dubretić, vlasnik agencije za iznajmljivanje Nino Dubretić, vlasnik agencije za iznajmljivanje Foto: DNEVNIK.hr +0 Paula Klaić Saulačić, novinarka Nove TV Galerija 1/5 >>
Deseci tisuća novih kreveta su u turizmu, no ima li gostiju koji će ih popuniti? Stanje u Dubrovniku provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac kazala je da u šest godina imamo 300.000 novih kreveta. Pravo pitanje je što nas čeka ako ovako nastavimo? Turizam se planira desetljeće unaprijed, no ne u Hrvatskoj.

Novi objekti i apartmani se svakodnevno grade. Ali - ili će biti prazni ili ćemo imati doslovno gradove koji postaju spavaonice.

Ministrica spominje strategiju, održivost, planove upravljanja, no na terenu se ne događa ništa, nikakvih alata za ograničavanje apartmanizacije nema, ni u vidu poreza.

Pročitajte i ovo Vladimir Margeta, fakultet Agrobiotehničkih znanosti Afrička svinjska kuga Može li meso zaražene svinje završiti na tržištu? Stručnjak otkriva što bi se dogodilo u tom slučaju

Vlasnik agencije za iznajmljivanje Nino Dubretić objasnio je zašto raste broj kreveta.

"Rast kreveta je samo zakon brojeva koji je uvjetovao da jedan iznajmljivač osjeti manju popunjenost. Možemo reći da je to, no možemo i uspoređivati s rekordnom 2019. Ona je uteg jer je bila rekordna, sad se hvatamo nje, ali ako usporedimo s 2022. brojke i nisu tako loše. Na fakultetu su nas učili o srpanjskoj rupi, zašto ona ne bi bila i u lipnju?", kazao je u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Paulom Klaić Saulačić.

Njemačko tržište jako bitno

Jesu li cijene previsoke, što je s tržištem Njemačke, Nijemci kreću u štednju?

"Njemačka nam je jako bitno tržište. Ako to tržište zakašlje, sigurno će se osjetiti kod nas. Cijene su generalno rasle za 15 posto. Jesu li skupe? Ono što je najljepše kod iznajmljivača - korigirat će se na niže", rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobro je znati! Sitni, a mogu napraviti veliki problem: Ako ikada dotaknete ovu morsku životinju, savjeti će vam dobro doći

"Dosta toga se prodalo po većim cijenama, ono što je ostalo u last minute će se spustiti. Ako je korona išta donijela, donijela je da rezervacije kasnije doulaze pa možemo očekivati još i bolje brojke nego što su sada", zaključio je Dubretić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene