Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruke stižu na mobitele

Snijeg, olujni vjetar, mećava, zapusi! Civilna zaštita upozorava na veliku promjenu vremena koja stiže noćas

Hladna fronta dolazi do Hrvatske
Hladna fronta dolazi do Hrvatske Foto: DHMZ/Screenshot
Iz Civilne zaštite tijekom poslijepodneva na mobitele građana u više županija počele su stizati poruke koje upozoravaju na promjenu vremena.

Upozorenja na opasne vremenske prilike stigla su stanovnicima područja Rijeke.

"Oprez: u petak snijeg, olujni vjetar, opasni uvjeti za promet! Snježni pokrivač u gorju veći od 30 cm, mećava, zapusi. Duž obale ujutro naglo orkanska bura", stoji u poruci Civilne zaštite koja sadržava i poveznicu na stranicu 112.

"U petak od ranog jutra u Primorsko-goranskoj, zapadnom i jugozapadnom dijelu Karlovačke i Ličko-senjskoj županiji snijeg, olujni vjetar, mećava, zapusi, u višim predjelima snježni pokrivač veći od 30 cm. Duž obale ujutro naglo će zapuhati orkanska bura. Opasni uvjeti u prometu", stoji u još jednoj poruci Civilne zaštite.

Pročitajte i ovo Ilustracija opasno vrijeme Stižu zahladnjenje i nove pahulje: DHMZ upalio crvena upozorenja u šest regija

Za četvrtak je najavljeno neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba - temperature su tijekom dana u najistočnijim dijelovima Hrvatske dosezale do gotovo 20 stupnjeva. U FRačinovcima u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 14 sati izmjereno je čak 20,6 stupnjeva, a u većim slavonskim gradovima izmjereno je tek nešto manje od 20. Istovremeno, na moru su ponegdje bile i niže nego na kopnu - primjerice, Hvar je u 14 sati mjerio 17,5 stupnjeva, dok je u Slavonskom Brodu bilo 19,3 Celzijevih stupnjeva.

S četvrtka na petak promjena

Prema kraju dana počinje promjena koja će donijeti naglo i znatno zahlađenje. Kako je objavio DHMZ, promjena vremena počela je promjenom tlaka zraka i sve postaje bilježe njegov pad, koji će se nastaviti do posijepodne.

Prema detaljnoj objavi DHMZ-a, ova značajna promjena vremena teći će ovako:

Duboka ciklona s Atlantskog oceana premještat će se narednih dana preko zapadne Europe k srednjoj i istočnoj, a na svojoj južnoj strani povlačiti topli zrak s juga prema Alpskom i Dinarskom području, što će dodatno podržavati razmjerno jaka zapadna i jugozapadna visinska zračna struja. Sa sjevera će se spuštati hladan zrak na stražnjoj strani spomenute ciklone. Hladna fronta prelazit će preko našeg područja u prvom dijelu petka uz osjetan pad temperature zraka i naglu promjenu smjera vjetra, stvarajući plitku ciklonu u zavjetrini Alpa koja će se u južnom Jadranu zadržati do subote, podržavajući velike razlike u tlaku zraka duž obale i osobito između obale i unutrašnjosti.

Pročitajte i ovo Snijeg na cesti, Ilustracija Hrvati zapeli u koloni Kaos u Njemačkoj zbog snijega: "Više nemamo hrane ni vode, u životu ovo nisam doživio"

Pročitajte i ovo Ograničenja vode u Španjolskoj - 4 Katalonija na udaru Izvanredno stanje zbog najveće suše u povijesti: Spremaju se ograničenja potrošnje vode

Južina, uz jak i ponegdje na udare olujni jugozapadnjak i jugo nastavit će se osobito tijekom četvrtka i donosit će vrlo topao i vlažan zrak iz zapadnog Sredozemlja. Temperatura će u četvrtak biti iznadprosječno visoka u svim krajevima Hrvatske za doba godine, a osobito neuobičajena za unutrašnjost i gorje.

Snijeg moguć i na moru

U većini zemlje već od četvrtka ujutro bilo je 10 stupnjeva i više, poslijepodne između 12 i 17 stupnjeva. Zatim će tijekom razdoblja od samo 12 sati, od četvrtka poslijepodne do petka ujutro, u mnogim mjestima naglo pasti za 10, pa i za 15 stupnjeva, moguće ponegdje i više.

S padom temperature kiša će u petak u unutrašnjosti prelaziti u susnježicu i snijeg kojeg do kraja dana može biti i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. U Gorskoj Hrvatskoj već do sredine dana može biti debljeg snježnog pokrivača.

Prolazno jaki udari sjevernog vjetra na kopnu u petak početkom dana razmjerno će brzo slabjeti. Na Jadranu će istovremeno zapuhati bura i jačati, najprije na sjevernom dijelu pri čemu podno Velebita uz orkanske udare tijekom petka može donositi snijeg do obale. Vjetrovito će na Jadranu biti i u subotu.

Zbog svega navedenog treba računati na različita ograničenja, moguće i prekide u prometu, pa iz DHMZ-a savjetuju građane da prate prognoze i upozorenja.

Za vikend uglavnom sunčanije, u nedjelju i smirivanje vjetra te osobito ujutro na kopnu još hladnije, primjereno dobu godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene