Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTETA 30 TISUĆA EURA

Iznimno rijetka i vrijedna vrsta ptica slučajno uletjela u Hrvatsku: Četiri su stradale, dvije ubili krivolovci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skrenuvši s uobičajene rute devet ptica s tog projekta posjetilo je Hrvatsku, a među četiri jedinke koje su završile tragično dva su mužjaka, Donatello i Terras, stradala u krivolovu.

Četiri jedinke ćelavog ibisa nedavno su stradale u Hrvatskoj, od čega dvije u krivolovu pokraj Parka prirode Vransko jezero, izvijestili su u četvrtak iz udruge Biom istaknuvši da se radi o iznimno rijetkoj vrsti ptica čija se reintrodukcija trenutačno provodi u Austriji, Njemačkoj i Španjolskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija neprocjenjiva šteta Ovo su najzastupljeniji zločini protiv prirode u Hrvatskoj Slika nije dostupna Uzrok nepoznat VIDEO Jeziva snimka kruži društvenim mrežama, na desetke ptica popadalo po ulicama i uginulo: "Samo da nije ptičja gripa"

"Ovo nije samo značajan gubitak za naš projekt već ukazuje da je krivolov i u Hrvatskoj velika prijetnja biološkoj raznolikosti", izjavio je generalni direktor projekta reintrodukcije (ponovno uvođenje nestale zavičajne divlje vrste u prirodu) ćelavog ibisa Johannes Fritz, stoji u priopćenju udruge Biom.

Ta je ptica u Hrvatskoj izumrla još u 18. stoljeću, a potom i u ostatku Europe, zbog čega je u okviru projekta Life Northern bald ibis - Reason for Hope pokrenuta njihova reintrodukcija u Austriji, Njemačkoj i Španjolskoj.

Skrenuvši s uobičajene rute, devet ptica s tog projekta posjetilo je Hrvatsku, a među četiri jedinke koje su završile tragično dva su mužjaka, Donatello i Terras, stradala u krivolovu.

"Iskoristit ćemo svaku priliku da pronađemo počinitelje, kao što to u ovakvim slučajevima radimo i u Italiji. Novčanu štetu za Donatella i Terrasa procjenjujemo na 33.600 eura i spremni smo tužiti počinitelje", izjavio je Fritz.

Stradavanje ptica utvrđeno je zahvaljujući tehnologiji satelitskog praćenja kretanja ptica. Podaci iz GPS odašiljača i terensko istraživanje ukazuju na to kako su ptice ubijene, a GPS uređaji koje su nosile su skinuti i skriveni u grmlju. Preživjele su ptice uspješno uhvaćene te odvedene na sigurno, izvan Hrvatske, dodaju iz udruge.

Na Sredozemlju godišnje protuzakonito strada oko 25 milijuna ptica, a u Hrvatskoj oko 500.000 jedinki divljih ptica, zbog čega se Hrvatsku smatra jednom od crnih točaka Sredozemlja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene