Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Centar novog života

Hoće li Petrinja moći raditi, a ne samo preživljavati? Punom parom se radi na stambeno-poduzetničkom naselju

Aktualno Galerija Gradnja Centra novog života - 1 Gradnja Centra novog života - 1 Foto: DNEVNIK.hr Gradnja Centra novog života - 2 Gradnja Centra novog života - 2 Foto: DNEVNIK.hr Gradnja Centra novog života - 3 Gradnja Centra novog života - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prikaz Centra novog života Galerija 1/4 >>
Nakon što je krajem prošle godine razorni potres pogodio Banovinu, iz raznih je dijelova Hrvatske i svijeta počela pristizati pomoć. Kako bi se omogućilo ljudima da u tom kraju rade, a ne samo preživljavaju, u Petrinji se radi na otvaranju Centra novog života.

Građani Hrvatske, ali i Europske unije, pokazali su svoje humano srce i prikupili mnogobrojne donacije i sredstva i pomogli ljudima u Petrinji, ali i u cijeloj Banovini. Osim što su mnogi postali bez stanova i kuća, mnogobrojni su poduzetnici ostali bez posla i poslovnih prostora.

"Ljudi su danas bez ureda, imaju jako velikih problema sa skladištenjem robe. Dugo to sve skupa traje i ne znamo kada će se obnova dogoditi, ne znamo kada će to sve skupa malo zaživjeti", rekla je Tanja Mosler, suvlasnica agencije za dizajn i marketing.

Da Petrinja prestaje biti grad slučaj i postaje grad novih prilika potvrđuje i suradnja udruge Glas poduzetnika i Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo, koji su zajedničkim snagama i u dogovoru s Petrinjom odlučili napraviti kontejnersko stambeno-poslovno naselje Centar novog života. Kao lokacija odabrano je bivše sajmište, a izgradnja je započela još u veljači.

"Jedno je kada pomognete civilno stanovništvo na način da mu date dom, ali ako mu niste omogućili radno mjesto, tada ste ga u biti ostavili na milost i nemilost. Nama je želja bila da upravo napravimo jednu dobru koordinaciju, da napravimo jednu ideju na postojećim lokacijama, gdje možemo postaviti infrastrukturu, gdje možemo napraviti najbrže module", rekao je Danko Bačelić, koordinator Glasa poduzetnika.

Centar će uključivati 200 kontejnera

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je da se radi o odličnom partnerstvu.

"Znamo i svjesni smo da su mnogi poduzetnici ostali bez svojih radnih mjesta, ostali su bez svojih objekata, pogotovo u strogome centru grada, ali su i mnogi poduzetnici ostali bez najma u kojem su bili. Kada smo objavili natječaj i napravili jednu tematiku i angažirali ljude da se poduzetnici jave, javilo se njih pedeset i nešto", rekao je.

Centar će uključivati 100 stambenih i 100 poslovnih kontejnera, a cilj je da bude pokretač razvoja i društveno-poslovni centar županije.

"U prizemlju novog Centra novog života će biti 90 kontejnera. U tih 90 kontejnera će biti 26 djelatnosti, a na katu još njih 22. Znači, taj trgovački centar će ukupno biti na poslovnom prostoru od 2300 kvadrata i bit će trenutno angažirano kroz mjesec, mjesec i pola dana. Omogućuje im se otvaranje radnih mjesta za 160 do 180 ljudi", rekao je Bačelić.

Pročitajte i ovo Val dobrote učenika za sisačke škole - 8 Djeca za djecu Učenicima iz Petrinje stigle donacije školaraca u Zagrebu: "Bio sam jako sretan jer sam znao da nisam sam i da netko drugi misli na mene“

Pročitajte i ovo Ljiljana Kaliterna Lipovčan s Instituta za društvene znanosti Ivo Pilar Podaci novog istraživanja Je li Hrvatska država sretnih ljudi? "Nije nam sjajna ekonomska situacija, ali smo sretniji nego što mislimo"

Gradonačelnik tvrdi da će se boriti da svi kontejnere dobiju besplatno i da oni ostanu u gradskom vlasništvu.

"Za ovu godinu do 12. mjeseca uopće ne razmišljamo da bi oni naša išta platili, a za dalje ćemo vidjeti na tržištu kako će se organizirati poduzetništvo", rekao je Dumbović.

Centar novog života bi službeno trebao biti otvoren krajem svibnja, a bit će instaliran na čak dvije etaže i uključivat će niz djelatnosti.

"Bit će frizerske djelatnosti, ugostiteljske djelatnosti , trgovačke djelatnosti, specijalizirane trgovine, slastičarne , mjenjačnice, zlatarne, mnogi uredi će naći svoje mjesto", rekao je Bačelić.

Djeca uz volontere gradila igralište

Maloljetnici stari od devet do 18 godina imali su prilike, uz volontere iz Hrvatske i Njemačke, izgraditi dječje igralište u kontejnerskom naselju.

"Ovo igralište je izgrađeno s mojim poslovnim partnerima iz Njemačke s kojima radim dječja igrališta. Čim se u Petrinji dogodio potres, ja sam ih nazvao i rekao da sada moramo ovdje napraviti jednu od niza naših humanitarnih akcija koje inače s tom firmom redovito i radim. U Njemačkoj je običaj da firme koje dobro posluju dio vraćaju zajednici", rekao je Ladislav Rakuljić, organizator akcije za izgradnju dječjeg igrališta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pomoć zbog potresa još uvijek pristiže Italija donirala kontejnere za 50 obitelji: "Ovo je mala gesta, ali označava jedno veliko prijateljstvo"

Pročitajte i ovo Opatija - 1 S pregršt sadržaja za sve Oaza mira okružena predivnom prirodom: Najomiljenije odredište domaćih turista doživjelo renesansu, jedan od obožavatelja je i legendarni Ćiro

"Kao što imamo kontejnere za život, tako mi radimo igralište u kontejneru koji se onda posvuda po svijetu mogu distribuirati. Taj kontejner na sebi ima jednu ljuljačku, s druge strane ima tobogan na kojem se više djece može odjednom spuštati. Imamo jednu duplu ljuljačku, imamo klackalicu, jednu klupu koju djeca koriste kao pistu za vožnju, imamo pješčanik s vodom i imamo iza jedan trampolin", dodao je.

Zahvaljujući svim vrijednim ljudima koji žele omogućiti građanima Petrinje, sve potrebno za život i najmlađih, ali i onih radno sposobnih, bit će im na raspolaganju pa će mnogi imati razloga ne samo za ostanak, već i za povratak u ovo važno središte Sisačko-moslavačke županije.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene